In media

De jaarlijkse eHealthmonitor van Nictiz en Nivel laat zien wat de algemene de stand van zaken is van digitale zorg in Nederland.  Maar hoe eHealth-minded ben jij?  Maak je gebruik van online consulten, gezondheidsapps, persoonlijke gezondheidsdossiers of wearables? Kortom: hoe scoor je op de eHealth-meetlat van TrendITion? Janneke Wittekoek vertelt.

Potentie van eHealth

De cardiologe ziet veel potentie in eHealth en zet volop in op digitale zorg in haar kliniek. “Als ik een patiënte uit Friesland behandel en haar medicijnen voorschrijf, wil ik vervolgens op afstand ook kunnen monitoren of de behandeling goed gaat. Met eHealth kunnen we op afstand vitale functies zoals gewicht en bloeddruk monitoren, en iemand mentale gezondheid en bijwerkingen van medicatie in de gaten houden.” Bij Heartlife Klinieken wordt de ThuisMeetApp van Focuscura voorgeschreven aan patiënten die op afstand begeleid worden.

Calorieën tellen

Welke fitness- en gezondheidsapps gebruikt de cardiologe zelf om haar gezondheid te monitoren? “Ik ben een RunKeeper fan. Ik train voor een marathon en gebruik RunKeeper al jaren. Ik ben ook aan het kijken wat bruikbaar is voor mijn eigen patiënten, zonder dat we zelf een app gaan ontwerpen. Bij HeartLife Klinieken begeleidt een leefstijlcoach patiënten die hulp kunnen gebruiken bij voeding en levensstijl met de app Fatsecret. Daarmee kun je je dagelijkse calorie-inname gemakkelijk bijhouden en delen met een coach. “Daar ben ik zelf mee gestopt toen ik genoeg inzicht had in mijn eigen eetpatroon en nog meer bewust werd van de do’s en don’ ts.”

Argus app

Ook is Wittekoek enthousiast over een app die ze pas net heeft ontdekt, Argus. “Daarmee kun je afgelegde stappen en beweging bijhouden, maar krijg je ook een mooi overzicht van andere meetwaardes. Je kunt bijvoorbeeld ook hartslag en gewicht daarin bijhouden.”

Hartslag meten met een Fitbit

Bij zichzelf voert Wittekoek betrekkelijk weinig medische metingen met bloeddruk- of hartslagmeters uit. “Ik krijg wel regelmatig lijstjes toegestuurd van mensen die bijvoorbeeld hun hartslag meten met een fitness tracker van Garmin of Fitbit.” De cardiologe is wat terughoudend als het gaat om het stellen van medische diagnoses met consumententechnologie. “Voor hartritme beoordelingen zijn we nog wel gebonden aan professionele meetapparatuur. Daarbij ben ik nog niet overtuigd van wearables voor cardiologische diagnostiek. Hartfrequentie kan daarentegen wel steeds accurater worden gemeten.”

Obese Fitbit app foodtracker

 

Op ZorgkaartNederland.nl, een review site voor zorgverleners, heeft een patiënt een positieve waardering geschreven over de begeleiding van Wittekoek. Wat vindt ze daarvan? Wittekoek doet niet veel met reviewsites. “Ik heb zelf ook nog nooit een review geschreven op ZorgkaartNederland.” Wel is ze vaak te vinden op de HeartLife Facebook pagina, waar ze patiënten online coacht en motiveert om meer te wandelen of te bewegen. “Coaching betekent niet alleen medische onderwerpen bespreken, maar op een leuke manier mensen motiveren. Via die Facebook groep komen geregeld lovende reacties van patiënten binnen.”

Hartvolgers

Wittekoek gelooft in door artsen gecureerde websites die patiënten meer informatie kunnen geven. “Ik adviseer patiënten vaak om naar het platformHartvolgers te gaan. Die website wordt mede door cardiologen ontworpen en gesteund, waardoor hartpatiënten met vragen een goed en betrouwbaar antwoord krijgen.”

Heeft Wittekoek wel eens gevraagd om haar dossier in te zien bij de huisarts of het ziekenhuis? “Ik ben in de gelukkige positie dat ik daar nog geen gebruik van heb hoeven te maken.” Wel is ze voorstander van patiënten die inzicht in hun dossier willen. “Bij HeartLife Klinieken hebben we een eigen elektronisch patiëntendossier. Patiënten mogen daar ten alle tijden in kijken.”

Hartvolgers

Non-invasief meten

Heeft Wittekoek nog ideeën  voor toekomstige eHealth-diensten? “Ik zou wel willen dat er een mooie non-invasieve manier is om vaatspasmen te meten. Bij vaatspasmen verkrampen de kransslagaders of de kleine bloedvaatjes rondom het hart. Dat kunnen we nu alleen meten door klachten te noteren. Een device dat verhoogde spierspanning kan meten, dat zou fantastisch zijn. Die meet-technologie is een medisch gebied wat enorm in ontwikkeling is.”

Voor haar eHealth gebruik heeft de cardiologe zichzelf een ruim voldoende. “Ik vind dat ik wel een ruime 7 verdien. Het kan vermoedelijk altijd meer en beter. Ik heb nu een mooie combinatie van blended care: digitale zorg gecombineerd met een vertrouwde dokter. Hierdoor zie ik patiënten fysiek als het echt nodig gecombineerd met de juiste diagnostiek. Ik ben trots op mijn cardioloog on demandprincipe en dat is volgens mij heel ehealth-minded.”

Dit artikel is gepubliceerd op smarthhealth.nl

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.