Speciale zorg voor het vrouwenhart

HeartLife Klinieken heeft extra aandacht voor het vrouwenhart. Bij vrouwen uiten hartklachten zich vaak anders dan mannen. Soms worden klachten verward met overgangsklachten. Er zijn in de cardiologie naast de verschillen in klachten ook verschillen in de behandeling. Cardiologe dr. Janneke Wittekoek is specialiste op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. Ze werkt nauw samen met gynaecologen en andere specialisten gericht op man/vrouw verschillen die van belang kunnen zijn in diagnosestelling.

Hartinfarct wordt gemist

Terecht dat er de laatste tijd meer aandacht is voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zeker nu we weten dat met name bij jonge vrouwen het hartinfarct nogal eens wordt gemist. Dit komt o.a. doordat de symptomen vaak anders en minder duidelijk zijn dan bij mannen. Dit is zorgwekkend omdat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre)menstruele klachten. Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Fijner en Kleiner

Maar is het vrouwenhart nu zo anders? In hele grote lijnen niet. We hebben allemaal, (met uitzondering van natuurlijk de mensen met een aangeboren hartafwijking), twee boezems, twee kamers en vier hartkleppen. Wel is het zo dat de kransslagaders van vrouwen over het algemeen wat fijner en kleiner zijn gebouwd. Ook is de binnenbekleding van de kransslagaders gevoeliger voor hormonen en stress. Bovendien is er een verschil in risicofactoren tussen mannen en vrouwen.

Verschil in klachten

De risico’s voor hart- en vaatproblemen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, roken, een tekort aan beweging en te hoog cholesterol zijn voor man en vrouw gelijk. De gevolgen van sommige risicofactoren wegen echter veel zwaarder bij vrouwen dan bij mannen. Roken is de belangrijkste risicofactor bij vrouwen voor het krijgen van een hartinfarct voor het 50e levensjaar.
Daarnaast is er een verschil in uiting van klachten. Terwijl mannen naar de huisarts gaan omdat ze een krampende of drukkende pijn op de borst hebben, komen vrouwen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn. Soms worden ten onrechte mogelijke signalen voor hart- en vaatziekten afgedaan als overgangsklachten of (pre) menstruele klachten.

We moeten nog veel meer onderzoek doen naar deze factoren en met name heel goed luisteren naar klachten. Goede communicatie, snelle diagnose, (preventieve) medicatie en nauwkeurige begeleiding is van essentieel belang.

 

Verder kunt u uiteraard altijd terecht bij dr. Wittekoek voor een cardiologisch consult als u bent verwezen door huisarts, specialist of bedrijf. Klik hier voor meer informatie over een consult op verwijzing.

Enquete Luister naar je hart

Dagelijks overlijden in Nederland bijna 60 vrouwen aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één. De verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart zijn groot, maar worden niet altijd onderkend door de vrouw zelf, de arts of andere behandelaar. Met mogelijk gemiste of foutieve behandeling als gevolg.

Soms kan het verstandig zijn om een second opinion of tweede mening aan te vragen.

Graag roepen wij vrouwen op hun ervaringen op dit gebied te delen door het invullen van een korte vragenlijst. Zo krijgen we een beter inzicht in de reden waarom een second opinion wel of niet wordt aangevraagd, wat de ervaringen zijn en ook of men voldoende op de hoogte is van de mogelijkheden voor het aanvragen van een tweede mening.  Een second opinion is niet altijd vanzelfsprekend blijkt uit de gegevens van zorgverzekeraars en Best Doctors, een organisatie met een wereldwijd netwerk van artsen die second opinions verzorgt.

Bent u vrouw,heeft u hartklachten of vage hartklachten en heeft u wellicht overwogen om een second opinion aan te vragen? Waarom heeft u er wel of niet voor gekozen? Waar zoekt u naar informatie? Doe dan mee met deze enquête.

Via deze link is de vragenlijst toegankelijk. De vragen zijn binnen 5 minuten anoniem te beantwoorden. De vragenlijst is ook via de smartphone en tablet goed te bereiken en loopt van 1 t/m 31 september. De resultaten zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.

 Janneke Wittekoek:

‘’Vrouwen zijn aan een ware inhaalslag begonnen als het gaat om hartproblemen, maar tegelijkertijd worden ze genegeerd in de wetenschap en hun klachten worden soms niet herkend in het ziekenhuis. Dit komt omdat deze hart en vaatziekten zich bij vrouwen minder duidelijk aandienen dan bij mannen. Soms worden klachten verward met overgangsklachten. Er zijn in de cardiologie naast de verschillen in klachten ook verschillen in de behandeling. Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die voor een second opinion komen. Vaak lijkt het of ze de ‘stoute schoenen’ aangetrokken hebben, terwijl het heel normaal en aanvaardbaar is in de zorg

Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en gepast gebruik van behandelingen. Ze kunnen leiden tot wijziging van diagnose en/of behandeling. “

 

Verplicht leesvoer voor vrouwen

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.