In blog

De ‘Co’ aan het woord

Bij HeartLife vinden we educatie belangrijk en daarom hebben wij geregeld co-assistenten (studenten geneeskunde) van UMCU Utrecht in onze kliniek. Wij stellen de co-assistenten van deze maand graag aan je voor: Darwin & Paul.

,,Ik begrijp eindelijk waarom het vrouwenhart anders klopt dan het mannenhart”, Paul (24)

Darwin (27 jaar) zit in het laatste jaar van zijn studie geneeskunde aan het UMC Utrecht. Hij loopt tot 17 mei 2025 co-schappen bij HeartLife.

Wat is het meest verrassende dat je hebt geleerd over het (vrouwen)hart tijdens je stage bij HeartLife?
Het ziektebeeld microvasculaire functie, daar had ik tijdens mijn studie nog nooit van gehoord. Het blijkt heel vrouwspecifiek te zijn. Veel patiënten die bij HeartLife komen, hebben een microvasculaire functie. Het is interessant om te zien dat ze na behandeling minder klachten ervaren. Ik vind het heel waardevol dat ik dit ziektebeeld nu ken en weet wat de behandeling is; die kennis neem ik de rest van mijn carrière mee.

Wat zou je vrouwen mee willen geven om goed voor hun hart te zorgen?
Het is goed om te zien dat er bij HeartLife veel aandacht is voor leefstijl. Wat mij opvalt? Ik zie geregeld patiënten die toch nog meer aan hun leefstijl kunnen verbeteren. Vaak denken ze dat ze voldoende bewegen, maar in de praktijk valt dat vaak tegen. Alleen wandelen is niet genoeg; om je hart gezond te houden, is het belangrijk om minimaal twee keer per week intensief te sporten. Intensief sporten betekent dat je begint te zweten en dat je ademhaling versnelt. Dit is goed voor je hart en dat zie je ook terug in de fietsresultaten.

Wat doe je zelf om je hart gezond te houden?
Ik doe aan powerliften en normaal fitness, maar dat is conditioneel niet heel zwaar. Daarom doe ik daarnaast ook aan padel en loop ik af en toe hard.

Waarom is het voor jou belangrijk dat er meer aandacht komt voor persoonlijke geneeskunde?
Uit recente studies blijkt steeds vaker dat ieder lichaam anders is, ook op genetisch niveau. Met ‘personalized medicine’ kunnen we mensen beter behandelen. Hopelijk komt er de komende jaren meer onderzoek, zodat iedereen een op maat gemaakt behandelplan kan krijgen.

Wat valt op bij HeartLife?
Bij HeartLife is er veel aandacht en tijd voor de patiënt. Ze komen vaak voor een second opinion en ik merk dat ze zich hier echt gehoord voelen. Ook als uiteindelijk blijkt dat er niets aan de hand is, worden patiënten gerustgesteld. Die geruststelling is juist bij hart- en vaatziekten belangrijk, bijvoorbeeld om de angst voor een mogelijke hartaanval weg te nemen. Daarnaast is er bij HeartLife extra aandacht voor leefstijl, en ik vind het leuk dat er ruimte is om daar meer uitleg over te geven.

Paul (24 jaar) is 5e jaars geneeskunde Universiteit Utrecht. Paul is tot 17 mei aanwezig bij HeartLife als co-assistent. 

Wat is het meest verrassende dat je hebt geleerd over het (vrouwen)hart?
Heartlife is anders dan reguliere cardiologie. Ik heb geleerd hoeveel verschillende ‘systemen’ er op het hart werken. Daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld het hoofd (dingen als bijvoorbeeld ADHD) maar ook hormonen invloed hebben op je hart. Het is interessant om te leren dat veel verschillende systemen een rol spelen en ook een verstoring kunnen veroorzaken. Ook heb ik geleerd dat het ADHD bij vrouwen heel anders tot uiting komt, maar daar wordt bijvoorbeeld in de reguliere zorg veel minder naar gekeken

Waarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor persoonlijke geneeskunde?
Het begint al bij de huisarts als iemand met gezondheidszorg in aanraking komt. Dan is het de taak van de huisarts om iemand gerust te stellen en het onbegrip weg te nemen of doorverwijzen. Daarom is het heel goed om naar de patiënt te luisteren. Persoonlijke geneeskunde begint voor mij al bij goed luisteren. Dan kan je zoveel sterker advies geven en dus ook behandelen. De een heeft meer baat bij levensstijl, de andere bij voeding of juist bij andere medicatie. Ik merk dat veel patiënten bij HeartLife vanuit een second opinion komen, omdat er niet goed geluisterd is. 

Heb je een tip voor het gezond van je hart? En wat doe je om je hart zelf gezond te houden?Om eerlijk te zijn doe ik momenteel te weinig. Door de co-schappen ben ik erg druk en ik ben net verhuisd dus ik moet me nog bij een nieuwe sportschool inschrijven. Dat moet ik eigenlijk wel echt gaan doen, want bewegen is heel belangrijk. Je kan ook al beginnen met wandelen of vaker de fiets pakken. Volgens mij is het belangrijk om bewust te zijn van je leefstijl en de juiste balans te houden. Je mag heus wel af en toe patat, maar kies de dag erna dan voor een groene salade. 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Het Mannenhart