In media

zitten-1

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoeveel u zit op een dag? Veel mensen hebben tegenwoordig een zittend beroep, waardoor ze 8 tot 9 uur per dag zitten. Na een lange werkdag ploffen we vaak s’avonds weer neer op de bank of achter de laptop. Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat elke dag 2 uur tv kijken de kans op diabetes verhoogd met 14 %! En zelfs als je dagelijks beweegt kan teveel zitten alsnog enorm schadelijk zijn voor je gezondheid. Lang zitten kan allerlei problemen veroorzaken als: rug en nek klachten, diabetes, hart-en vaatziekten, overgewicht, kanker, problemen met de stofwisseling en depressie. Waarschijnlijk zit u nu achter uw bureau of heerlijk onderuit gezakt op de bank. STOP daarmee en ga voor de verandering eens staan, voordat u verder leest.

Gemak dient de mens

Terwijl onze verre voorouders soms uren moesten jagen voor een stukje vlees op tafel, kunnen we tegenwoordig binnen 10 minuten een maaltijd op tafel hebben (of bestellen). Technologische ontwikkelingen hebben ons het leven veel makkelijker gemaakt. We hoeven niet meer uren te jagen om een stukje vlees op tafel te krijgen, of hard schrobben om onze kleding schoon te maken en zelfs een loopje naar de brievenbus wordt vervangen door een snelle email. Handig al die apparaten en computers, maar het maakt ons ook lui.

Mens is niet gemaakt om te zitten

Het komt u misschien wel bekend voor, na een dag werken, bent u futloos en heeft u last van hoofdpijn. De mens is niet gemaakt om de hele dag te zitten, toch brengen de meeste mensen het grootste gedeelte van hun dag zittend door. Uit Brits onderzoek is naar voren gekomen dat volwassene die werken vaak 9,5 uur per dag zitten, bij de leeftijd 65-74 is dit 10 uur per dag en bij mensen ouder dan 75 zelfs 11 uur per dag. Dit is zorgwekkend en het is dan ook niet verwonderlijk dat we de laatste jaren klagen over hoofdpijn, rugpijn, moeheid, darmklachten en een riem die steeds losser moet.

Meer kans op diabetes

Uit recent onderzoek onder meer dan 50.000 vrouwen van middelbare leeftijd is gebleken dat de vrouwen die elke dag twee uur per dag voor de tv zaten, 23% meer kans hadden op overgewicht en 14% kans op het ontwikkelen van diabetes. Mensen die teveel zitten op hun werk, in de auto of achter de computer hebben zelfs meer kans op vroegtijdig overlijden vergeleken met mensen die meer bewegen.

Waarom is zitten nu zo slecht?

Ook al voldoet je werkplek aan alle ergonomische eisen, dan is het alsnog slecht om de hele dag te zitten. Zodra u zit of ligt gaan uw spieren in slaapstand, waardoor de bloedcirculatie afneemt, de productie van insuline vertraagd en uw spijsvertering verminderd. Ook gaan de wervels in uw rug en nek op spaarstand en als een wervel langdurig niet wordt gebruikt zal deze verharden en pijn veroorzaken. Dit vergroot de kans op een hartaanval, diabetes, overgewicht, kanker en darmproblemen.

Stand up, get up

De enige manier om al deze ziektes is voorkomen is heel simpel: ga eens vaker staan. Uit Canadees onderzoek bij 5.000 mensen tussen de 20 en 79 jaar is gebleken dat zij een lager cholesterol, lagere bloeddruk en minder overgewicht hadden doordat zij dagelijks 10 mini-breaks namen. Probeer dus om de 30 minuten even uw benen te strekken.
En nu hoeft u heus niet direct uw bank en alle stoelen het huis uit te gooien en ook hoeft u niet direct op zoek te gaan naar een andere baan. Met deze simpele tips komt u al een heel eind!
In en rondom het huis:
– Loop rondjes in de tuin of woonkamer als u aan het bellen bent.
– Lees een keer staand de krant.
– Was een keer zelf je auto in plaats van een bezoek aan de car wash.
– Sta op tijdens tv-commercials en loop de trap op en neer.
– Breng één voor één de borden naar de keuken.

Werk:
– Vraag uw baas om een verstelbaar bureau, zodat u ook kunt staan.
– Loop gewoon even naar uw collega in plaats van een email te versturen.
– Neem de trap in plaats van de lift.
– Drink voldoende water: loopjes naar de kraan en toilet.
– Ga staan tijdens telefoongesprekken.
– U bent productiever als u om de 30 minuten even beweegt, goede reden om af en toe naar buiten te gaan. Frisse lucht doet wonderen.

Bron: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource
Afbeelding:Timemanagement.nl

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.