In Uncategorized

Eieren2

Aankomend weekend is het Pasen en dan worden er weer heel wat eieren verstopt en gegeten. Het verstoppen van eieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Tegenwoordig worden er voornamelijk chocolade eieren verstopt, voor de kleinste onder ons. Nu weten we natuurlijk allemaal dat het eten van teveel chocolade niet goed voor ons is. Maar hoe (on)gezond is het “gewone” ei? De laatste tijd zijn er onterecht veel tegenstrijdige berichten over te lezen.

1 ei is geen ei, 2 ei is een paasei

Tijdens Pasen wordt er in Nederland ruim 35 miljoen eieren gegeten, dat is ongeveer 2 eieren per persoon. U heeft vast gehoord dat teveel eieren eten niet goed voor u is. De slechte reputatie van eieren is te wijten aan hun hoge cholesterolgehalte. Echter uit verschillende recente studies blijkt dat eieren onschadelijk zijn en dat één ei per dag geen enkel negatief gevolg heeft voor de hart- en bloedvaten. Andere studies hebben bewezen dat een voedingsstijl die veel eieren bevat slechts een beperkt of zelfs geen effect had op de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Het eten van eierdooiers zou zelfs uw HDL (goede) cholesterol meer verhogen dan je LDL (slechte) cholesterol, waardoor u met het eten eieren inclusief eidooiers uw algemene cholesterolverhouding in het lichaam verbetert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Een ei hoort erbij

Eieren bevatten veel vitamines, oligo-elementen en proteïnen. Vaak wordt er gedacht dat eieren vet zijn, maar uit diverse studies is naar voren gekomen dat eieren de hoeveelheid vetten in ons bloed niet negatief beïnvloeden. De gezonde vetten in de eidooier stimuleren juist de vetverbranding in ons lichaam. In recent onderzoek werden mensen die dagelijks met eieren ontbijten vergeleken met mensen die ontbijten met brood of ontbijtgranen. De ei-eters hadden minder moeite om hun gewicht op peil te houden en hadden zelfs gewicht verloren. Dit omdat de ei-eters gedurende dag minder calorieën binnen kregen, eiwitten zorgen er namelijk voor dat u langer een vol gevoel heeft.

Ei, love you

Sommige mensen hebben de neiging om (onterecht) de eidooier weg te gooien. Dit is zonde, want juist dit is het gezondste deel van het ei. Zo bevat de eidooier ijzer, vitamine B6 en B12, vitamine A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, foliumzuur, choline, kalk, ijzer, fosfor en zink. Bovendien zitten eidooiers vol gezonde omega-3 vetzuren, die zijn goed voor u hart. Misschien is het tijd om het ei in ere te herstellen. Nog net op tijd zo vlak voor Pasen. Fijne dagen toegewenst en geniet, dat is echt goed voor uw hart.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.