In media

Op 13 november zijn de resultaten van de enquête over de vraag  óf en hoe vrouwen met hartklachten een second opinion aanvragen, bekend gemaakt. Lydia Geluk  van Best Doctors en cardiologe dr. Janneke Wittekoek van HeartLife klinieken zien in de praktijk vaak vrouwen die al langer tobben met de vraag of hun klachten kunnen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten. Een overweldigend aantal vrouwen (5.190) hebben meegedaan aan deze vragenlijst.  52% van de deelnemers was niet op de hoogte van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de signalen van hart- en vaatziekten. Een second opinion is in een kwart van de gevallen overwogen en indien deze plaatsvindt wordt dit zeer goed gewaardeerd.  Maar driekwart van de vrouwen heeft hierover nog veel vragen.

Nog veel te winnen als het gaat over bekendheid met second opinion en het vrouwenhart

Meer dan 5.000 vrouwen met hart- en vaatklachten doen mee aan enquête over second opinion

  • De signalen van hart- en vaatziekten zijn voor vrouwen vaak niet gemakkelijk te herkennen
  • Vrouwen wuiven de klachten weg
  • Een second opinion kan helpen om een juiste diagnose te krijgen
  • Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen

 

Janneke Wittekoek: “Opvallend is dat veel vrouwen zich wel bewust zijn van de risicofactoren, maar die niet serieus nemen en deze vervolgens niet bespreken met hun arts. Ze wuiven hun klachten weg. Ook bij een bezoek aan de arts worden klachten vaak niet in verband gebracht met een hartaandoening. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, willen we hierin verandering brengen dan zullen ze dus eerder herkend en behandeld moeten worden.”

Lydia Geluk van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, ziet dit ook terug in de resultaten: ”De evaluatie van Best Doctors bij vrouwen met hart- en vaatziekten of klachten heeft bij 12% van de gevallen tot een verandering in de diagnose geleid en bij 40% tot een wijziging in de behandeling.”

Wittekoek: “Het is belangrijk dat vrouwen niet langer de klachten bagatelliseren en in actie komen.  Maak je klachten bespreekbaar en ken de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hartklachten. Voel je je onvoldoende gehoord of twijfel je, overweeg dan een second opinion! Uit onderzoek blijkt ook dat een hartinfarct bij vrouwen vaker wordt gemist dan bij mannen.”

Meer resultaten staan vermeld in bijgaande infographic, informatieve pdf van Best Doctors en op heartlife.nl

Klik hier om de infographic te bekijken

 

Over Best Doctors – https://bestdoctors.com/netherlands/

Best Doctors werd in 1989 opgericht door een aantal artsen werkzaam aan de Harvard Medical School. Zij hadden als doel om onzekerheid weg te nemen over de gestelde diagnose en patiënten te voorzien van alle informatie die nodig is om een weloverwogen beslissing te maken met betrekking tot een behandeling.

Al meer dan 28 jaar vraagt Best Doctors artsen over de hele wereld mee te werken aan een enquête, om inzichtelijk te krijgen welke specialisten de allerbesten binnen hun vakgebied zijn. De verkozen artsen worden toegevoegd aan de Best Doctors database die bestaat uit internationaal toonaangevende artsen. Inmiddels bestaat de database uit ruim 50.000 specialisten in meer dan 450 specialismen en subspecialismen die patiënten ondersteunen bij zowel levensbedreigende- als chronische ziekten.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.