In blog

De tweede editie van HeartLife magazine is gereed, vol enthousiasme en lol hebben we aan een nummer gewerkt dat in het teken staat van hartritmestoornissen. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van hartritmestoornissen. De risicofactoren die een ritmestoornis uitlokken hebben vaak met leefstijl te maken. Voeding, beweging en ontspanning beïnvloeden je hartritme. Zo kunnen stress, overgewicht, roken, slaapstoornissen of een verhoogde bloeddruk kunnen een zijn voor een ritmestoornis. En juist daarom is het belangrijk om goed naar je lijf en hart te luisteren.

Tijdens een drukke periode schiet het er allemaal nog wel eens bij in. Op tijd naar bed gaan, genoeg bewegen, gezond eten en dan ook nog proberen om genoeg ontspanning te krijgen. In stressvolle periodes raak je sneller uit balans waardoor je misschien net iets sneller die sportles overslaat, die extra zak chips open trekt en door de stress slaap je waarschijnlijk ook niet als een roosje. Zonde! Rust, een regelmatige ritme en reinheid zijn van levensbelang voor een baby, maar ook in ons volwassene leven moeten we af en toe weer even terug naar de drie R’s.

HeartLife Magazine nr.2

Rust

Zowel lichamelijk als geestelijk heb je voldoende rust nodig. Langdurig slaaptekort kan hart- en vaatziekten als hartritmestoornissen of een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen die minder dan 6 uur slapen meer kans hebben op ontstekingen, waardoor de kans op hart- en vaatziektes en beroertes toenemen. Als je weinig slaapt dan vertraagd je metabolisme en zal je meer moeite hebben met afvallen. Probeer elke nacht 7 uur te slapen. Maar met alleen slapen ben je er niet. Want het is ook belangrijk dat je een beetje rust in je hoofd creëert. Als je jezelf structureel aan het overbelasten bent dan gaat je batterij op een gegeven moment echt een keer leeg. Neem dus elke dag even een halfuur voor jezelf om te lezen, sporten  of mediteren (en laat je telefoon/tablet met rust).

Regelmatig bewegen

Maar naast de nodige ontspanning is het ook de bedoeling dat je regelmatig beweegt. Je moet altijd blijven bewegen, want ander roest je hart vast. Je kunt beter elke dag een halfuur bewegen, dan eens in de week flink tekeer gaan in de sportschool. Ook als je druk bent kun je de fiets pakken, de lift nemen of een halte eerder uitstappen. Regelmatig bewegen helpt om je bloeddruk en cholesterolspiegel te verlagen, vermindert de kans op stress en depressie stabiliseert je bloedsuikergehalte. Ook zal je beter slapen.

Reinheid = echte producten

Ik hoef u natuurlijk niet uit te leggen dat je regelmatig moet douchen en twee keer per dag je tanden moet poetsen (een gezond gebit draagt bij aan een gezond hart). Bij reinheid, doel ik dan ook op puur, natuurlijk en echt. Kies voor onbewerkte producten en reinig je lichaam door voldoende water te drinken. Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Je zult je fitter voelen, hebt minder last van hoofdpijn, je huid blijft mooi en je lichaam is in staat om afvalstoffen af te voeren. Qua voeding weet u waarschijnlijk al waar ik heen ga: groente, fruit, granen, noten, gezonde vetten, mager vlees, vis. Het is onmogelijk om suiker, alcohol en cafeïne helemaal te skippen, maar gebruik deze producten niet te vaak.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.