In blog

Waarom zou ik cholesterol-medicatie nemen als mijn cholesterol niet hoog is?

Dit is een vraag die ik onlangs kreeg van een nieuwe patiënt. Deze patiënt komt bij mij omdat hij een jaar geleden een hartaanval had gehad en hij zeker wil weten dat hij er alles aan doet om een ​​nieuwe te voorkomen.

Over het algemeen doet deze patiënt het vrij goed. Hij is actief, hij is gestopt met roken. En hij neemt zijn bloed drukmedicijnen zoals voorgeschreven. Ook stopte hij zijn cholesterol medicatie omdat hij dacht dat hij het niet nodig had. Zo lang als hij zich kan herinneren hebben zijn artsen hem verteld dat zijn cholesterolwaarden goed zijn. Waarom zou hij een cholesterol medicijn nemen als zijn cholesterol altijd goed is geweest?

Deze patiënt was verbaasd toen ik hem adviseerde opnieuw zijn cholesterol medicatie in te gaan nemen. Toch zijn er drie redenen waarom ik hem alsnog adviseerde om statines te slikken. Statines zijn namelijk niet alleen nodig om je cholesterol goed te houden.

1)   Wat wordt gedefinieerd als “goed” cholesterol, hangt af van het risico van de patiënt. Zo kunnen cholesterolwaarden die perfect acceptabel zijn bij een jong persoon zonder risicofactoren, mogelijk niet acceptabel zijn bij iemand met een hoog risico op een hartaandoening. Deze patiënt heeft in het verleden een hartaanval gehad, waardoor hij tot een risicogroep behoort. Zolang je tot een risicogroep behoort is het verstandig om statines te blijven slikken omdat het de rem zet op ontstekingsprocessen in de vaatwand en daarmee het proces van atherosclerose sterk afremt.

2) Het gaat niet alleen om het verlagen van het cholesterolgehalte, maar HOE het cholesterolgehalte wordt verlaagd. Hoewel we statines “cholesterolmedicijnen” noemen, gebruiken we ze vooral om het risico op een toekomstige hartaanval en beroerte te verlagen. Dit is een belangrijk punt omdat niet alle cholesterol medicijnen hetzelfde zijn. Sommige varianten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte wel daalt maar niet de gunstige eigenschappen hebben van statines die direct inwerken op de vaatwand.

3)  Van statines is aangetoond dat ze het risico op een hartinfarct verlagen, zelfs bij mensen met een normaal of laag cholesterolgetal. In plaats van ‘cholesterolmedicatie’ zouden statines beter ‘risicomedicijnen’ genoemd kunnen worden.

Toen deze patiënt begreep waarom hem een ​​statine werd voorgeschreven (niet alleen om zijn cholesterol te verlagen, maar meer om zijn risico op een toekomstige hartinfarct en beroerte te verlagen), was hij zeer gemotiveerd om weer te starten.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.