In Uncategorized

festival%20publiek

De agenda’s puilen ook deze zomer weer uit van de vele feesten en festivals. Festivals als Loveland, Mysteryland, Dance Valley en LowLands hebben een aanzuigende werking op vele jongeren. Afgelopen weekend vond de Gaypride in Amsterdam plaats, een event waar duizenden bezoekers uit de hele wereld op af zijn gekomen. Later deze maand zal Flevoland zich op maken voor Lowlands, een meerdaags populair festival met vaak meer dan 100.000 bezoekers. Het bezoeken van deze festivals is echter niet geheel zonder risico.

Fysieke en fysiologische omstandigheden
Te midden van een twijfelachtige hygiëne, overdreven lawaai, slaaptekort en onevenwichtige voeding, wordt de gezondheid vaak vergeten. De eerste hulpposten ter plekke worden het meest geconfronteerd met mensen die zijn flauwgevallen. Of het nu onder de neus van The Beatles, Racoon, Robbie Williams of Beyonce gebeurt; het flauwvallen tijdens een grootschalige evenement is van alle tijden. Er zijn onderzoekers die zeggen dat dit flauwvallen bij massaal bezochte popconcerten maar weinig te maken heeft met het overweldigd raken door emoties of met hysterie, en veel, zo niet alles, met de beroerde fysieke en fysiologische omstandigheden van de toehoorders. Weinig slaap, lang staan, alcohol, partydrugs, hard schreeuwen, heftige emoties, hitte, getrek en geduw kan menigeen teveel worden waardoor ze soms bij bosjes op de grond vallen.

Bloedtoevoer neemt af
Als iemand flauwvalt is er een verminderde doorbloeding van de hersenen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat en hij/zij bewusteloos raakt. Door de zwaartekracht valt men op de grond. Van de bevolking valt 30 tot 40 procent wel eens flauw. De bloedtoevoer naar de hersenen kan om allerlei redenen afnemen. Bijvoorbeeld door een te lage bloeddruk wat weer het gevolg kan zijn van warm weer waardoor je veel vocht verliest. Geduw op de borstkas in combinatie met hard gillen en schreeuwen leidt tot een verminderde terugstroom van bloed naar het hart waardoor je ook kan flauwvallen.

Flauwvallen en hartritmestoornissen
Het kan ook zijn dat het hart onvoldoende kan pompen waardoor er niet genoeg bloed naar het hoofd gaat. Dat is bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen het geval. Als iemand is flauwgevallen, moet die blijven liggen. Door de horizontale houding stroomt het bloed namelijk weer makkelijk naar het hoofd en komt iemand weer bij. Het kan daarbij helpen om de benen hoger dan het hoofd te leggen. Neigt iemand de hele dag tot flauwvallen, dan kan het helpen om meer zout te eten, daar neemt het bloedvolume namelijk van toe. Bij vaak flauwvallen moet de oorzaak uiteraard achterhaald worden door een dokter. Die moet uitsluiten dat het met emoties te maken heeft en kijken of de bloedvaten en het hart wel in orde zijn.

Wie bij een popconcert niet flauw wil vallen, zal dus goed moeten eten, geen alcohol drinken, niet blijven staan, maar gaan zitten, het hoofd koel houden en zich niet in het gedrang begeven. Maar ja wie kan zich hier aan houden?

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.