In blog

9bc20dd4d4c986179d383a1d0b2b6f4e

Met de marathon van New York in het vooruitzicht besteed ik in deze column aandacht aan het zogenoemde “sporthart”. Vorig jaar reisde ik ook al af naar New York voor de marathon, maar deze werd op het laatste moment afgelast vanwege de storm Sandy. Op 3 november 2013 zal ik na 2 jaar hard trainen dan eindelijk deelnemen aan de marathon van New York! Een goed trainingsschema is van essentieel belang als je aan het trainen bent voor een marathon. Over het rennen van een marathon zijn vele fabeltjes, is een marathon lopen nu echt zo schadelijk voor ons hart?

Hardlopen en uw hart

Van (duur) sporters is bekend dat lange en intensieve sportbeoefening kan leiden tot structurele veranderingen van het hart. De eerste veranderingen in het hart zijn zichtbaar na zo’n 5-6 weken intensief trainen. De hartspierdikte en de grootte van de hartkamers nemen toe waardoor er per hartslag meer bloed kan worden weggepompt. Na verloop van tijd neemt ook de hartfrequentie af. Een hartslag van gemiddeld 45 slagen per minuut is rust is geen uitzondering bij sporters, bij normale mensen is dit gemiddeld 70 slagen per minuut.

‘Hardlopers zijn doodlopers’

In principe is het sporthart onschuldig en is er geen verhoogde kans op (gevaarlijke) ritmestoornissen of andere complicaties. Sport wordt niet voor niets geassocieerd met een gezonde leefstijl en een verhoogde levensverwachting. Toch verdient de term ‘hardlopers zijn doodlopers’ wat extra uitleg, er wordt namelijk regelmatig in het nieuws melding gemaakt van sporters die plotseling overlijden. Op deze manier worden de gunstige effecten van sport overschaduwd door het overlijden van ‘gezonde’ sporters. Grofweg zijn er o.b.v. leeftijd twee oorzaken aan te wijzen. Bij mensen jonger dan 35 jaar is er veelal sprake van een aangeboren hartziekte. Door fouten in het genetisch materiaal is de hartspier dikker dan normaal en is er een verhoogde kans op (fatale) ritmestoornissen. Helaas kan het plotseling overlijden het eerste symptoom zijn van de ziekte. Een acute hartstilstand bij sporters boven de 35 jaar is de oorzaak grotendeels het gevolg van het dichtslibben van de kransslagers (atherosclerose). Dit dichtslibbingsproces is het gevolg van verschillende risicofactoren zoals bijvoorbeeld een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes en ook hier spelen vaak erfelijke factoren een rol. Hierdoor ontstaat er zuurstofgebrek van de hartspier en kunnen er ritmestoornissen optreden.

Niet te hard van stapel lopen

In Europa geld een advies om voor alle wedstrijdsporters hartonderzoek te doen. Voor fanatieke amateursporters is dit raadzaam als er hartziekten in de familie voorkomen. Tegenwoordig kunnen we het risico op hart-en vaatziekten goed inschatten. Blijf dus vooral lekker hard lopen, want bewegen is nog altijd beter dan niet bewegen. Leer uw eigen lichaam kennen en zorg vooral in het begin dat u niet te hard van stapel loopt. Afgelopen zondag heb ik mijn laatste duurloop gelopen, op woensdag 30 oktober zal ik naar New York vliegen. Vanaf dan zal ik een dagelijkse update geven over de voorbereidingen, sfeer en de marathon in New York.

Recent Posts
Comments

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.