In Uncategorized

De wintertijd is in gegaan en met het dalen van de temperatuur ligt een verkoudheid of griep op de loer. Met name in de herfst en wintermaanden is het extra belangrijk om goed op uw gezondheid te letten, om een griep te voorkomen. Hoe hoger je weerstand, hoe kleiner de kans dat je het griepvirus te pakken krijgt. Patiënten met chronische hart-of longaandoeningen worden in de herfst vaak uitgenodigd om een griepprik te halen. Dit is niet zomaar, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sterfte aan hart- en vaatziekten een seizoensgebonden variatie heeft, vooral in de herfst en wintermaanden is er een piek van hart- en vaatziekten omdat er dan veel meer griep heerst. Wat verstaan we eigenlijk onder griep? En wat is nu precies de relatie tussen hart-en vaatzieken en de griep?

 

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen in Nederland van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen zoals long-of hartaandoeningen.

Influenzavirus
Griep, wordt veroorzaakt door het influenzavirus en daarom ook wel influenza genoemd. Symptomen zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, hoesten, spierpijn en vermoeidheid. Meestal herstelt het lichaam zich snel na een griepvirus. Maar voor sommige risicogroepen kan een griepje gevaarlijke gevolgen hebben. Zo is er voor 65+ plussers, mensen met hart- en vaataandoeningen, longaandoeningen, diabetes of mensen met een verminderde weerstand tegen infecties de mogelijkheid om een griepprik te halen.

Het griepvirus veroorzaakt griep en als je de griepprik krijgt, dan reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan natuurlijk dat je alsnog griep krijgt, maar de griepprik zorgt er dan wel voor dat je minder ernstig ziek wordt.

Lagere kans op hartinfarct
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen een acute luchtweginfectie en het optreden van een hartinfarct. Hieruit is naar voren gekomen dat infecties met het griepvirus, een sterk verband hebben met het optreden van hartinfarcten. Onderzoek bij patiënten met vastgestelde aderverkalking, wijst uit dat de griepprik samenhangt met een lagere kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct. Aderverkalking ook wel atherosclerose genoemd, is een ziekte die gekenmerkt wordt door het ophopen van cholesterol in de vaatwanden van slagaders. Het cholesterol hoopt zich bij voorkeur op in vaatwanden die beschadigd zijn. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een chronisch verhoogde bloeddruk, een hoog suikergehalte in het bloed zoals bij diabetes of blootstelling aan nicotine. Door al deze factoren ontstaan er als het ware kleine gaatjes in de vaatwanden waar het cholesterol zich dan in nestelt. Deze cholesterolophoping in de beschadigde vaatwanden noemen we ‘plaques’. Als een plaque groot genoeg is, wordt de bloeddoorstroming belemmerd en ontstaan er klachten. Als een slagader rond het hart totaal wordt afgesloten is er sprake van een hartinfarct.

Griep en Hartinfarct

Hoe heeft dit verband met griep? Acute luchtweginfecties en griep veroorzaken een enorme productie van ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze ontstekingsreactie heeft een direct effect op de plaques in de vaatwanden en leidt daarnaast tot een activering van de bloedstolling. De plaque kan hierdoor instabiel worden en inscheuren waardoor het bloedvat geheel geblokkeerd raakt, wat leidt tot een hartinfarct. Bij inenting met de griepprik word je ingeënt met onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten. Sinds de introductie van de griepprik is er gelukkig een afname in het optreden van een acuut hartinfarct.  Toch is er nog veel discussie over de griepprik. De griepprik is niet verplicht, maar voor mensen met hart-en vaatziekten kan het zeker lonen om extra alert te zijn op een griepje en een griepprik te halen.

Ook zonder griepprik kun je er iets aan doen om griep te voorkomen. Gun jezelf de extra uurtjes in bed: voldoende rust, het vermijden van stress en het voldoende eten van groente en fruit kunnen je helpen om een griepvirus te voorkomen.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.