In Uncategorized

Het eind van het jaar is in aantocht, hoogste tijd om weer eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken. 

Nu alle prijsverhogingen bekend zijn kun je bedenken of je bij jouw huidige verzekering blijft of dat je een overstap gaat maken. HeartLife kan je uiteraard geen voorkeur voor een verzekering geven, wij zijn niet aangesloten bij verzekeringen en hebben geen voordeel van het aanbevelen van een bepaalde verzekering. Wel kunnen wij je wat tips geven waar je op kunt letten als je een overstap overweegt. 

Soorten zorgverzekeringen: 

Basisverzekering 

De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is, zoals de huisarts en een behandeling in het ziekenhuis. Dit basispakket is voor iedereen in Nederland verplicht. Gebruik je zorg uit het basispakket, dan betaal je eerst het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders en hebben geen eigen risico. 

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. De basisverzekering kent 4 verschillende keuzes: 

1.Naturapolis 

Bij een naturapolis vergoedt de zorgverzekeraar de zorg uit het basispakket alleen volledig als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ze hebben dan afspraken gemaakt over de prijs en de kwaliteit van behandelingen. 

Ga je naar een dokter of behandelaar die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan betaalt de verzekeraar maar een deel van de rekening. Het andere deel moet je zelf betalen. 

2.Restitutiepolis 

Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Soms moet je de rekening wel eerst zelf betalen. Daarna kun je het bedrag van de rekening terugvragen aan de zorgverzekeraar. 

Een restitutieverzekering noem je ook wel een verzekering met vrije keuze. Je kunt met een restitutiepolis zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder dat je hoeft bij te betalen. Alleen als de rekening onredelijk hoog is hoeft de verzekeraar deze niet volledig te vergoeden.

3.Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je juist weer recht op een vergoeding op restitutiebasis.

4.Budgetpolis

Een budgetpolis is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal ziekenhuizen terecht dan met een normale naturapolis. Denk goed na over welke soort polis je kiest. Soms is goedkoop juist duurkoop! 

Aanvullende zorgverzekering 

Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan door de basisverzekering wordt vergoed. Je kunt dan kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering nemen zijn bijvoorbeeld: 

  • Tandartskosten.  
  • Alternatieve geneeswijzen. 
  • Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering. 

De inhoud van een basisverzekering is wettelijk vastgesteld en dus voor bijna alle zorgverzekeraars gelijk. Een basisverzekering verschilt in de hoogte van de premie en in keuzevrijheid van zorgverleners. Maar kijk niet alleen naar de hoogte van de premie en je keuzevrijheid. Vergelijk ook de voorwaarden. 

Waarom verschillen zorgpremies per verzekeraar? 

De kwaliteit van de zorgverzekeraar. De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld uitgebreidere of betere service en/of is beter bereikbaar. Er zijn veel zorgverzekeringen in Nederland. In onderstaande afbeelding kunt u zien welke verzekeraars er zijn en wie bij wie hoort.  

Zorgverzekeraar

 

 

Daarnaast zijn er in alle verzekeringen verschillende polissen met bijbehorende polisvoorwaarden. Om een juiste keus te kunnen maken is het handig om een keuze vergelijker te gebruiken. Weet dat keuzehulpen altijd een percentage van de via hen afgesloten contracten krijgen, dus het is nooit geheel zeker dat zij echt onafhankelijk zijn. U kunt ook de keuzehulp gebruiken dan via uw (nieuwe) verzekering uw oude polis te laten opzeggen.  

Voor uitgebreide informatie zonder winstoogmerk en sturing is de volgende link uitermate geschikt. 

Basiszorgverzekering: premieoverzicht 2023 | Consumentenbond 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.