In blog
[naarrechts]A-One-Hour-Workout[/naarrechts] De lente is in aantocht en dit is een mooi moment om meer te gaan bewegen. Want in plaats van binnen op de bank te gaan zitten met een kop warme chocomelk kunt u nu lekker naar buiten gaan om te wandelen, fietsen of hardlopen. De norm is 30 minuten bewegen per dag, maar zeg eens eerlijk, haalt u dat?
De afgelopen jaren zijn we steeds meer gaan eten en minder gaan bewegen. U staat er nu nog niet bij stil, maar over ruim 3 maanden kan de zwemkleding weer uit de kast. Gezonde voeding, ontspanning en beweging horen bij een gezonde levensstijl en daarmee verkleint u de kans op hart- en vaatziekten

Toename obesitas

In de afgelopen dertig jaar is het aandeel met mensen met overgewicht in Nederland flink toegenomen. Gemiddeld is het percentage overgewicht onder volwassenen met ruim 50 % gestegen, onder jongeren is een stijging van 40% te zien (bron: CBS). Het is niet gek dat er een toename is van obesitas: onze porties worden groter, we kiezen vaak voor kant-en-klaar en zelfs een loopje naar een collega wordt vervangen door een snelle e-mail. Een paar weken terug zag ik een interessante documentaire van de Britse journalist en filmmaker Jacques Peretti. Hij vraagt zich af hoe het kan dat we met zijn allen steeds dikker worden, terwijl er toch miljarden euro’s omgaan in de afslank industrie. Peretti onderzoekt in zijn documentaires het nut van diëten en afslankproducten. Nog steeds proberen mensen door het gebruik van bijvoorbeeld light producten af te vallen, terwijl dit er uiteindelijk voor zorgt, dat u alleen maar meer honger krijgt. Door de jaren heen zijn we vergeten hoe simpel de oplossing voor afvallen eigenlijk is: minder eten en meer bewegen! Laat gekke diëten achterwege en gebruik uw energie voor een mooie wandeling of work-out.

Positief effect beweging

Voldoende beweging verlaagt de bloeddruk, houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de kans op diabetes. Door genoeg te bewegen stijgt het goede cholesterol (HDL) en dat is gunstig voor uw bloedvaten. Ook is wetenschappelijk bewezen dat u tijdens het bewegen het gelukshormoon endorfine aanmaakt, waardoor meer beweging ook een positieve invloed heeft op uw psyche.

Stap voor stap

Bewegen dus! Alleen hoe begint u? Nu de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, is het een goed moment om naar buiten te gaan. Voor conditieverbetering of gewichtsbeheersing is het het allerbelangrijkst dat u de lat niet de hoog legt. Het aanschaffen van een duur sportabonnement, een complete runnersoutfit of een roeimachine is gedoemd te mislukken en kost veel geld. Begin met iedere dag na het eten de straat uit te lopen. Neem vaker de fiets, loop een extra rondje met de hond en neem de trap in plaats van de lift. Stap voor stap werkt u zo geleidelijk aan een betere conditie.

Just do it

Ook ik moet zorgen dat ik in beweging blijf, daarom ben ik een paar jaar geleden begonnen met hardlopen. In het begin kon ik me niet voorstellen dat mensen dit voor hun plezier deden, maar inmiddels ben ik een beetje verslaafd! Hardlopen is een goede manier om te beginnen met sporten. Het helpt om uw conditie te verbeteren, de nodige kilo’s kwijt te raken en uw gedachtes te ordenen. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn patiënten voldoende bewegen, organiseer ik elke donderdag de HeartLoopClub: een uur lang bewegen en conditie opbouwen. Heeft u ook zin om te bewegen, kom dan een keertje langs.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.