In blog

Chiazaad, incabessen, bijenpollen, goijbessen en quinoa het zal u vast niet ontgaan zijn, de winkels liggen vol met superfoods. Donderdag 30 april werd er door ‘KRO’s Keuringsdienst van Waarde’ voor de tweede keer aandacht besteed aan dit wondervoedsel. Zo blijkt de handel in superfoods vooral superslim te zijn en wordt het populaire chiazaad ook gewoon verkocht als vogelvoer. Het effect van deze superfoods is dan ook nog niet wetenschappelijk bewezen. Toch zit er zeker iets positiefs aan de hele hype rondom al deze bessen en zaden. Want de populariteit rondom superfoods geeft aan dat we ons steeds bewuster met voeding bezig houden en dat is goed nieuws!

How-superfoods-healhome

Superfoods = supergezond?

Exotische voedingsmiddelen als acai, goijbessen, incabessen en kokosolie hebben hun oorsprong in Zuid-Amerika en worden daar al duizenden jaren gegeten. Superfoods zouden door het hoge gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten een positief effect hebben op de gezondheid. Een dieet van zaden en poeders houdt niemand vol. Verwacht van superfoods dan ook geen wonderen. U kunt het zien als een gezond extraatje, een bakje goijbessen is nog altijd gezonder dan een bakje chips.

Weet wat u eet

Door alle gezondheidshypes weet u af en toe misschien niet meer wat u wel en niet op uw boodschappenlijstje moet zetten. Het is vooral belangrijp dat u puur, gevarieerd maar ook lekker eet. Het is dan ook niet verstandig om zomaar (zonder medische redenen) koolhydraten, gluten en vetten uit uw dieet te schrappen, want ook deze voedingstoffen heeft u hard nodig. Weet waar u eten vandaan komt en dan bedoel ik niet van de banketbakker om de hoek. De laatste jaren kiezen we door gemakzucht steeds vaker voor kant- en klaar producten. Al deze pakjes en potjes bevatten veel e-nummers en toegevoegde suikers en dit vergroot de kans op obesitas en andere ziektes. Lees daarom wat er op de verpakkingen staat. Al het bewerkte voedsel (chips, snoep en frisdrank) kunt u laten liggen. Hetzelfde geld voor light-producten. U kunt beter eens in de zoveel tijd iets eten wat u echt lekker is. Want als de basis van uw eetpatroon goed is, kan het echt geen kwaad om af en toe te zondigen met een patatje of een reep chocola!

Voor op het boodschappenlijstje

Over de gezondheidseffecten van goijbessen en chiazaad kan nog even gediscussieerd worden. Maar om gezond te eten hoeft u niet stad en land af te zoeken naar exotische (en dure) superfoods. Want boerenkool, avocado’s, blauwe bessen, havermout en pure chocolade en walnoten vallen tegenwoordig ook onder de noemer superfoods! Onderstaand een lijst met voedingsmiddelen waarvan al langere tijd wetenschappelijk bewezen is dat goed zijn voor de gezondheid. Helemaal super!

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.