In blog

The Battle
Door Geraldine Hallie

Bijna mijn hele leven had ik last van dwingende mannetjes, althans in mijn hoofd. In de buitenwereld zijn ze veelal helemaal niet dwingend. Het is vaak een gekukel van jewelste daar binnenin. Wie, wie en wat, wat is, werd mij nooit duidelijk.

Mijn gewicht is al heel lang een issue. De mannetjes vonden mij heel vaak te dik. Ook de buitenwereld speelde een rol want mijn profiel klopte niet met mijn gewicht. Als de druk te groot werd, ging ik vaak impulsief op dieet. Atkins, Montignac, dr. Frank, de Weight Watchers, allemaal diëten die op dat moment erg in waren en waar je het snelst en makkelijkst mee afviel. En inderdaad na een tijdje was er 10 kg af, die er echter na 1-2 jaar weer aanzat omdat ik mijn eetgewoonte niet had aangepast.

Op een dag was ik het zo zat dat ik in de aanval ging. Met goede redenen vond ik zelf. Ik was de 60 gepasseerd, hoefde niet meer aan de beauty contest mee te doen en haha, ik zou minder rimpelig door het leven gaan. De overtuigendste reden kwam van een arts die zei, mevrouwtje hou er toch mee op. Wanneer u kanker zou krijgen, heeft u een goed speklaagje en dat is altijd beter. Eindelijk bleven mijn mannetjes stil want hier was niets tegenin te brengen.

Totdat ik met loeiende sirenes naar het ziekenhuis werd vervoerd en op het nippertje een hartaanval werd voorkomen door een specialist die een halve robot was. De ‘robot’ behandelde mij als een machine waarvan wat onderdelen nagekeken moesten worden. Maar, dat moet gezegd worden, de halve robot deed zijn werk goed en redde mij.

Afvallen, bewegen en minder stress, zei cardiologe Janneke Wittekoek, die ik na een second opinion raadpleegde. Zij legde mij uit dat ik hiermee meer kans had om leuker ouder te worden. Het was een fijn gesprek met iemand die van beroep cardiologe maar vooral een empathisch mens is. Ze heeft de gave om met heldere woorden duidelijk te maken dat het essentieel voor de gezondheid is. Haar uitleg en de heftige ervaring maakte mijn bewustzijn wakker die ik nodig had om ‘anders’ af te vallen, meer te bewegen en mijn stress te beteugelen.

Toen zij mij adviseerde mee te doen met haar inloop dinsdag middag de ‘HeartLoop club’,  onder leiding van Janneke en Annemarijn, werd mij duidelijk dat het zo niet langer kon. Ik wilde ‘leuk en vooral energiek oud’ worden. Zij doen dat trouwens elke week geheel belangeloos voor de patiënten en daar neem ik mijn hoedje voor af.

In dat uurtje kon ik amper de oefeningen meedoen en hardlopen al in het geheel niet. De echte klik in het hoofd kwam trouwens door een manlijke medecursist Gerrit, die 20 kilo was afgevallen. ,,Doe het Geraldine, je gaat je zoveel beter voelen,” zei hij. Hij bleef mij het gehele uur stimuleren en ik ben hem zeer dankbaar.

Toen ik terug in de auto zat, voelde ik mij tegelijkertijd beschaamd en uitgedaagd. Maar het kwartje was gevallen en ging op 18 april onder leiding van de prachtige Annemarijn Glasbergen aan de slag. Zij weet alles van voeding, bewegen en gedragsverandering en is altijd mijn steun en toeverlaat. Haar enige nadeel is dat ze zo slank is, zei ik weleens lachend! Ik ben nu 12 kilo afgevallen en er gaan nog 3 af voor ik op mijn streefgewicht ben.

Op 25 november tijden de HeartLife Health Day, zal ik vertellen hoe ik dit heb gedaan en hoe mijn gedragsverandering zich voltrok!

De mannetjes in mijn hoofd zijn nu trouwens vrouwtjes geworden en kakelen dat het een lieve lust is. Nu weer over alcohol. Niet meer dan 1 of liever geen glas wijn, wordt aangeraden. Maar ja af en toe is dat best moeilijk ook bij het afvallen. Zal ik mijzelf ooit begrijpen!?

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.