In blog

We weten het allemaal: bewegen is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid! Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we voldoende bewegen en wat is belangrijk?

Wat is voldoende bewegen

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen (augustus 2017) moeten volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief bewegen, zoals wandelen of fietsen. Ook worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen, denk bijvoorbeeld aan krachttraining. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. De belangrijkste conclusie van de Gezondheidsraad: bewegen is goed, meer bewegen is beter!

Een goede rompstabiliteit vormt de basis

Wat voor een beweegvorm we ook kiezen, een goede rompstabiliteit (core-stability) vormt de basis. Als onze rompspieren goed getraind zijn helpt ons dat om andere beweegactiviteiten uit te voeren en ook om een goede lichaamshouding te handhaven. Wat zijn rompspieren? De rompspieren bestaan hoofdzakelijk uit de (diep gelegen) buik-, rug- en bekkenspieren. Een optimaal samenspel tussen deze spieren draagt bij aan een goede rompstabiliteit. Er zijn heel veel oefeningen om die spieren en de samenwerking tussen deze spieren te verbeteren. In het nieuwe magazine ‘Je hart is je motor’ is een 10-minuten workout te vinden waarin oefeningen staan om de rompspieren te versterken, bijvoorbeeld de plank en de push-up.

Bewegen versus trainen

Het is natuurlijk geweldig als het je lukt om elke week 2,5 uur matig-intensief te bewegen en je ook nog een vorm van krachttraining beoefend. Daag jij jezelf voldoende uit? Vind je het bewegen ook wel eens een beetje oncomfortabel? Om je conditie te verbeteren in termen van uithoudingsvermogen of kracht, moet je je lichaam zo’n 2 keer per week op fysiek vlak een beetje uitdagen. Dat is nou het verschil tussen bewegen en trainen zeg ik altijd. Bewegen is binnen je comfortzone; het gaat je makkelijk af, terwijl bij trainen moet je net dat tandje erbij doen. Dat is goed voor het lichaam, dat gaat zich aanpassen en zo wordt je conditie beter!

Ben je benieuwd hoe jij voldoende kan bewegen of wil je graag werken aan een goede rompstabiliteit? Neem contact met me op via aglasbergen@heartlife.nl Ook trainen we bij HeartLife elke dinsdagavond van 17:30uur tot 18:30uur samen met onze cliënten, je bent van harte welkom!

 

 

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.