In blog

herfstblues

Gelukkig hebben we een mooie nazomer achter de rug. Daar kunnen we hopelijk dan nog even op teren voordat het weer definitief omslaat in regen, wind en andere ellende. De herfstperiode is traditioneel een periode van minder fit zijn, minder energie hebben, minder daglicht met als gevolg dat we ons op één of andere manier niet zo happy voelen. Dit verschijnsel wordt ook SAD genoemd: Seasonal Affective Disorder. Bij de eerste koude mist, worden de mensen die last hebben van seizoengebonden depressies dikwijls apathisch, prikkelbaar en slecht gezind. De term rooskleurig is niet meer bruikbaar, hun libido is ver te zoeken en het concentratievermogen benadert dat van een drukke kleuter.

Een antidepressivum (ook wel stemmingsverbeteraar genoemd) is een medicijn dat de intentie heeft de symptomen van een depressie te verminderen. Veelgebruikte middelen tegen depressie kunnen bij sommige mensen leiden tot hartklachten. Het gaat voornamelijk om bloeddrukdaling bij rechtopstaan, ook wel houdingsduizeligheid genoemd, maar er kunnen ook hartritmestoornissen optreden met in een enkel geval een fatale afloop. Psychiaters weten al langer uit ervaring dat de middelen die ze voorschrijven soms effect hebben op het hart. Ze vrezen het verschijnsel ook: de zwaar depressieve patiënt die aan plotse hartdood overlijdt door de medicatie die hij voor zijn aandoening neemt. Maar we weten niet hoe vaak zoiets voorkomt. Want zoveel is wel duidelijk: niet iedereen die dergelijke middelen slikt, krijgt ritmestoornissen. Van sommige antidepressiva is bekend dat ze de elektrische geleiding van het hart negatief kunnen beïnvloeden wat aanleiding kan geven tot ritmestoornissen. De patiënt kan dit ervaren als hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen. Het is daarom raadzaam om voor en na het starten van antidepressiva een ECG te laten maken. Op die manier kan eenvoudig worden vastgesteld of bij betreffende patiënt het medicijn invloed heeft op het elektrisch geleidingssysteem van het hart.

Wie depressief is of last heeft van angststoornissen, hoeft niet meteen te grijpen naar deze medicijnen. Sporten kan een goed alternatief zijn bij een milde depressie. Hardlopen bijvoorbeeld, geen marathon maar rustig duurlopen, is een goede manier om depressieve gevoelens te verminderen en zelfvertrouwen te verbeteren. De beste bijwerking hiervan is dat het goed is voor je hart. Dus bij het vallen van de bladeren, gymschoenen aan en rennen maar!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.