In Uncategorized

Wist je dat in Nederland ruim 1 miljoen vrouwen last hebben van overgangsklachten? Cardioloog Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken willen vrouwen bewust maken van hun lijf en gezondheid. In hun boek ‘Hart & Hormonen – Fit de overgang in’ lees je alles over wat je vanaf je veertigste al kan dan om zo fit mogelijk en gezond ouder te worden. 

Invloed op kwaliteit van leven

Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten. Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder en dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak. Deze klachten hebben veel invloed op de kwaliteit van je leven en het beïnvloedt ook je levensverwachting ten aanzien van chronische ziekten aan ons hart en onze botten. Maar gelukkig zien we dat een gezonde leefstijl, met een accent op bewegen, deze klachten positief beïnvloedt.

Als gynaecoloog en cardioloog is het onze missie om overgangsklachten en gezond ouder worden van vrouwen te zien als een serieus gezondheidsvraagstuk en niet als iets puur lichamelijks ‘wat er nou eenmaal bij hoort’ – Dorenda en Janneke

Feiten of fabels

Aan bloedonderzoek kun je zien of je in de overgang bent
Fabel! De meest gestelde vraag is: kun je aan je bloed zien of je in de overgang ben? Deels kan dat wel, maar helaas zegt het ook niet alles. Ook als je nog menstrueert kun je alsnog last hebben van overgangsklachten

Hart- en vaatziekten horen nu eenmaal bij ouder worden
Fabel! Hartziekten ontwikkel je doordat het hart wordt blootgesteld aan een combinatie van risicofactoren. Een vrouw die op haar vijftigste een afzetting van kalk (plaque) in de bloedvaten heeft en gedotterd moet worden, heeft de eerste schade aan haar hart al veel eerder gehad. Een hoge bloeddruk op je zestigste begint bijvoorbeeld ook al veel eerder. Met de juiste aanpassingen in leefstijl en soms het gebruik van medicijnen kan heel veel hartschade worden voorkomen.

Ik kan hartproblemen zelf beïnvloeden
Feit! Tachtig procent van de hartproblemen is het gevolg van een verkeerde leefstijl. Een beetje overgewicht, een iets te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte kunnen opgeteld al veel problemen geven. Omdat alles vaak ‘een beetje’ is, wordt er niet snel genoeg behandeld. Maar risicofactoren versterken elkaar enorm, dus een rigoureuze aanpak is nodig. En het mooie is dat als je kleine beetjes verandert in je leefstijl het uiteindelijke effect weer groot is!

 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

gezond BMI