In Uncategorized

Mariska (44 jaar) had jarenlang last van stressklachten. Ze werkte fulltime en daarnaast stond haar leven volop in het teken van de (mantel) zorg voor haar kinderen, zieke vader en ex-partner. Mariska cijferde zichzelf volledig weg met oa morbide obesitas als gevolg. Inmiddels is ze dankzij een maagverkleining kilo’s lichter, kiest ze eindelijk voor zichzelf en heeft ze haar hartmedicatie mogen afbouwen.

 

Begon met pijn op de borst

Hoe ben je bij HeartLife terecht gekomen?
Al een aantal jaren had ik last van kortademigheid en pijn op de borst. Gezien mijn leeftijd (eind 30) werd ik door de huisarts niet serieus genomen. In 2016 kreeg ik op het vliegveld in Ierland pijn op de borst en moest ik erg zweten. Ik ben ter plekke naar een huisarts gestuurd. Mijn grootste klacht bleek kortademigheid, daarom stuurde de huisarts mij door voor bloedonderzoek en naar de longarts, ondanks dat ik zelf zei dat ik geen last had van mijn longen. De longarts vroeg zich af waarom ik bij hem terecht was gekomen en niet bij een cardioloog. Hij liet een ECG draaien en die liet een kleine afwijking zien. Daarna kwam ik eindelijk bij een cardioloog terecht. Maar ik voelde me niet serieus genomen door hem. Hij zei dat ik te jong was voor dit soort klachten en dat het waarschijnlijk had te maken met mijn overgewicht. Toch deed hij verschillende onderzoeken. Op een dag kreeg ik zonder duidelijke uitleg medicijnen mee voor pijn op de borst. De pijn op de borst verdween, maar het voelde niet goed. Inmiddels had ik verschillende artikelen gelezen van Janneke, ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt voor een second opinion bij HeartLife. 

Hoe was je eerste bezoek bij HeartLife?
In de kliniek bij Janneke voelde ik mij direct wel serieus genomen. Er werd de tijd genomen en alles werd rustig uitgelegd. Bij het maken van de echo bleek ik ook een lekkende hartklep te hebben. Dit waren ze in het ziekenhuis “vergeten te melden”. Ook werd er goed uitgelegd wat ik had (vernauwde kleine vaten) en wat ik hier zelf aan kon doen. In deze periode had ik veel stress (werk en privé) en kampte ik met flink overgewicht (morbide obesitas). Dit waren voor mij de factoren waar ik mee aan de gang moest. Ik was vastbesloten om met deze zaken aan de slag te gaan voor als ik weer op controle moest komen. 

Stress te verminderen

Is het gelukt om je stress te verminderen en je obesitas aan te pakken?
Toen ik 2019 weer op controle moest komen, viel dat helaas voor mezelf een beetje tegen. Wel had ik nog steeds last van morbide obesitas. Janneke gaf aan dat zowel stress en overgewicht risicofactoren zijn, maar dat ik in ieder geval 1 van de belangrijke risicofactoren had aangepast. Ze was trots dat ik in ieder geval een stressfactor had aangepakt. Dit gaf mij voldoende motivatie om in ieder geval trots op mezelf te zijn en nu wel echt aan de slag te gaan met mijn gewicht. 

 

gezond BMI

Mariska voor haar maagverkleining

Wat heb je gedaan om je overgewicht aan te pakken?
Afvallen door middel van diëten viel altijd tegen. Meestal stopte het afvallen al na 5 kilo. Waar dat aan lag? Geen idee. Frustrerend was het wel. Ook hele strenge diëten met maar 600 calorieën per dag heb ik geprobeerd, Sonja Bakker, koolhydraatarm, gezond(er) eten. Maar vaak hield zowel het afvallen als de motivatie op na 5 kilo.  Dus ben ik teruggegaan naar de huisarts. Met lood in mijn schoenen heb ik gevraagd of ik in aanmerking zou komen voor misschien een maagverkleining. Een aantal jaar eerder had ik ook al een doorverwijzing gekregen maar toen durfde ik niet door te pakken. Na zoveel jaren stress en mantelzorgen voor anderen was het nu mijn tijd. Ik was nog steeds jong, vol (levens) energie en ik wilde nu ook gewoon echt helemaal gezond worden met een gezonder gewicht.

Wat was volgens jou de oorzaak van je overgewicht?
Het was denk ik een combinatie van stress en daardoor niet goed voor mijzelf zorgen. Ik had privé en op werk veel stress daarbij deed ik veel mantelzorg. Ik cijferde mezelf weg en maakte daardoor vaak verkeerde keuzes met betrekking tot eten. Zo koos ik vaak voor gemak, ik ging uit eten of ik haalde eten af. Mijn mantelzorg bestond uit zorgen voor mijn vader, hij is uiteindelijk na een lang ziekbed overleden. Ook moest mijn middelste zoon sinds 2016 thuisonderwijs volgen en ik heb jarenlang mantelzorg gedaan voor mijn ex-partner die zware psychische problemen en een alcoholverslaving heeft. En dat alles in combinatie met een fulltime baan, tijd voor sporten maakte ik dus nooit. Ook had ik last van een hormonale disbalans. In de loop der jaren heb ik geleerd om voor mezelf te kiezen en daardoor gebeurde er ook andere positieve dingen in mijn leven. Ik heb een nieuwe partner en sinds een jaar hebben we een heel fijn samengesteld gezin. En ik heb door mijn gewichtsverlies mogen afbouwen met alle hartmedicatie.

Gezond BMI dankzij maagverkleining

Op welke manier heeft de maagverkleining je geholpen om wel gewicht te verliezen?
In december 2019 mocht ik op gesprek komen en kreeg ik groen licht om het traject in te gaan. Dat begon in januari 2020 met 3 keer sporten in de week ter voorbereiding op de operatie. Uiteindelijk ben ik in juni 2020 geopereerd aan een gastric bypass. Dit is nu precies (23 juni) een jaar geleden en ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik ben 45 kilo afgevallen en heb eindelijk na jaren weer een gezond BMI en voel me vol energie. In mei was ik weer op controle bij Janneke en mijn hartfunctie was zodanig verbeterd door het gewichtsverlies dat ik alle hartmedicatie mag gaan afbouwen en verdere controles niet meer nodig zijn.

Hoe voel je je nu?
Een operatie is uiteraard niet zonder risico’s op complicaties. Ik heb geluk gehad dat bij mij alles voorspoedig is gelopen. Maar ik ben bovenal trots op mijzelf dat ik na jaren mezelf wegcijferen eindelijk voor mezelf heb gekozen en dit risico heb durven nemen. Ik ben weer gezond! Ik sport nog steeds 3x in de week en heb zoveel meer energie waardoor ik veel lekkerder in mijn vel zit en een nog leukere partner en moeder voor onze zonen ben!

Mariska na haar maagverkleining

Heb je tips op het gebied van leefstijl voor andere patiënten?
Ik zou iedereen mee willen geven heb je gezondheidsproblemen, kijk eerlijk naar jezelf in de spiegel en luister naar je hart wat jij echt nodig hebt. Kies voor jezelf wat anderen daar misschien ook van vinden. Ook ik ben iemand die eigenlijk altijd voor anderen aan het zorgen is. Maar door nu een keer voor mijzelf te hebben gekozen kan ik juist nog beter voor mijn gezin en familie zorgen.

Lees ook: 

Ellen: ‘Sporten vind ik niks aan, maar toch ben ik 19 kilo kwijt’

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Hardlopen