In blog

Afbeelding blog

Deze column staat geheel in het teken van het voorkomen van hart -en vaatziekten. Ik heb  langere tijd in het buitenland gezeten om me te specialiseren in de preventie van hart- en vaatziekten.  Ik zeg altijd maar; je kunt er beter voor zorgen dat je niet op mijn spreekuur belandt aangezien dit zou betekenen dat je al op enigerlei wijze last hebt van je hart.

Risicofactoren hart- en vaatziekten

Pijn op de borst, hartkloppingen of onbegrepen vermoeidheid kunnen allemaal tekenen zijn van hartklachten. Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen hoe we iemands risico op hart-en vaatziekten in kaart zouden moeten brengen. Terwijl hart- en vaatzieken doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen. Er zijn genoeg manieren om de risicofactoren in kaart te brengen, maar helaas ontbreekt de structuur op dit moment. Beleidsmakers, huisartsen, cardiologen en andere specialisten worstelen nog steeds met de vraag hoe we dit nu het beste kunnen aanpakken. Met een duur woord noemen we dat: “cardiovasculair risicomanagement” wat zoveel betekent als “strategie om hart- en vaatziekten te voorkomen”. Op dit moment nog veel woorden maar nog te weinig daden.

Specialisten

Er is helaas nog teveel weerstand om een patiënt die geen klachten heeft door te sturen naar een (dure) specialist, waarbij het hart eens goed wordt nagekeken. We vinden dat wel legitiem als dergelijke mensen uit families komen waar veel hart- en vaatziekten voorkomen of als de patiënt gewoonweg zonder uitgebreid onderzoek niet gerust te stellen is. Een tijd geleden sprak ik een patiënt die verontwaardigd was dat haar hond werd opgeroepen voor een preventief onderzoek en zij niet! Om eerlijk te zijn is het natuurlijk ook best vreemd dat we wel twee keer per jaar naar de tandarts gaan om een gaatje te voorkomen, maar dat we niet eens per 5 jaar ons hart mogen laten nakijken. Juist omdat hart- en vaatziekten uiteindelijk tot de dood kunnen leiden, is dit een onderwerp om over na te denken. Dit heeft ook te maken met de steeds duurder wordende gezondheidszorg.

Leefstijlverandering

Ondanks deze discussie zijn er voor de patiënt zelf wel manieren om hart- en vaat ziekten tegen te gaan, zoals het aannemen van een gezond(re) leefstijl. Een groot deel van mijn werk is dan ook om mensen te motiveren om meer te bewegen, minder te eten, te stoppen met roken en vaak ook om af te vallen. Om dit kenbaar te maken aan het publiek geef ik ook vaak lezingen. Meer begrip leidt uiteindelijk tot een meer gemotiveerde houding om een gezonde leefstijl aan te nemen. Aangezien mensen niet lang geboeid kunnen blijven door een al te medisch verhaal van een cardioloog die ze verteld wat ze wel en niet moeten doen. Zo probeer ik mijn lezingen levendig te houden met filmpjes en up to date kennis over voeding en sport.

Recent Posts
Comments
  • pauline
    Beantwoorden

    Inderdaad we gaan regelmatig naar de tandarts, de kapper, de pedicure, de manicure en allerlei uiterlijke dingen verzorgen we steeds op tijd. De binnenkant van het lichaam wordt aan zijn lot overgelaten zonder dat de meesten onder ons het beseffen. Terwijl die binnenzijde de buitenzijde wel bepaalt.
    Dierenartsen pakken dat beter aan. Die kijken naar de vacht en in de mond en vragen ook wat uw dier eet. Een dier mag je ook niet zomaar alles te eten geven of het wordt ziek. Vroeger keek de huisarts ook nog wel naar de tong (nu nooit meer)en vraagt de huisarts wel eens wat u eet? Waarom zou dat bij mensen nu anders zijn? Dus goede aanpak, daar wordt ik blij van.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.