In blog

foto (48)

Als er iets in ons lichaam tot de verbeelding spreekt, is het wel het hart. Een klein, maar onmisbaar orgaan, dat sneller slaat bij opwinding of heftige emoties. Een orgaan dat in verleden én heden wordt afgebeeld op een wijze die niets te maken heeft met zijn daadwerkelijke vorm en waaraan eigenschappen worden toegeschreven die verder reiken dan zijn eigenlijke functie. Zo is het hart is een universeel symbool voor de liefde dat door iedereen over de gehele wereld wordt gebruikt. Op 14 februari is het Valentijnsdag, de dag van de liefde en de winkels liggen al maanden lang vol met hartjes kussens, kaarsen of chocolade.

Liefdessymbool

Waarom er juist voor het hart is gekozen als liefdessymbool is niet geheel duidelijk. Wellicht omdat het hart automatisch gerelateerd wordt aan het (gevoels)leven en er zonder het hart (lees liefde) geen leven mogelijk is. Verliefdheid is een magische gemoedstoestand maar ook een van de grootste raadsels in het bestaan. Sinds mensenheugenis is verliefdheid gekoesterd, beschreven, bezongen, vervloekt en bevochten. We hebben het over iets dat ons in het diepste gevoel aanraakt en waarbij we ons onweerstaanbaar tot iemand aangetrokken voelen. Bij deze oer emotie is er een uniek samenspel tussen hoofd en hart. Tussen het emotionele brein (deel van de hersenen waar je je emoties ervaart) en het hart ligt een hele gevoelige en snelle verbinding via het centrale zenuwstelsel.

Kloppend hart

Bij verliefdheid wordt het emotionele brein geprikkeld wat leidt tot het vrijkomen van diverse hormonen die het hart- en bloedvaatstelsel weer beïnvloeden. Een sneller kloppend hart is hiervan het bekendste gevolg maar de effecten van positieve emoties reiken tot in de bloedvatwand. Men heeft dit onderzocht aan de hand van experimenten met proefpersonen die moesten kijken naar foto of film van een favoriet persoon. Hart- en bloedvaten, het zenuw- en hormoonstelsel en zelfs ons immuunsysteem worden in opperste staat van paraatheid gebracht. Diverse gebieden in het brein worden extra doorbloed en een stortvloed van hormonen en witte bloedcellen met mooie namen als “natural killer cellen” komen in de bloedbaan klaar voor actie. Het zijn de hormonen die zorgen voor de veranderingen in de hartslag en de “natural killers” werken ontstekingsremmend. Beiden gunstig voor het lichaam.

Verras uw geliefde

Op Valentijnsdag zullen er weer heel wat harten op deze manier positief worden beïnvloed. Normaal gesproken is het niet gewoon om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op Valentijnsdag kan iedereen zijn (geheime) geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief. Echter, als u getrouwd bent, houdt u zich dan bij voorkeur aan het verrassen van uw eigen partner aangezien diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een goed huwelijk het risico op hart- en vaatziekten verkleind.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.