In blog

Herfst 2 Lisa

Kunt u nog herinneren dat u afgelopen zomer op het strand lag en genoot van het warme weer? De zwemkleding kan weer terug in de kast, want het is officieel herfst. De dagen worden korter, het wordt kouder en de pepernoten en chocoladeletters liggen zelfs al in de winkel. Toch is dat geen excuus om elke avond op de bank neer te ploffen.

De herfstperiode is traditioneel een periode van minder fit zijn, minder energie hebben, minder daglicht met als gevolg dat we ons op één of andere manier niet zo happy voelen. Dit verschijnsel wordt ook SAD genoemd: Seasonal Affectie Disorder. Bij de eerste koude mist worden de mensen die last hebben van seizoensgebonden depressie dikwijls apathisch, prikkelbaar en slecht gezind. Alles lijkt grauw, hun libido is ver te zoeken en het concentratievermogen benadert dat van een drukke kleuter.

Antidepressiva

Om van deze klachten af te komen, wordt er vaak een antidepressivum (ook wel stemmingsverbeteraar genoemd) voorgeschreven om de symptomen van een depressie te verminderen. Veelgebruikte middelen tegen depressie kunnen bij sommige mensen leiden tot hartklachten. Het gaat dan met name om bloeddrukdaling bij rechtop staan, ook wel houdingsduizeligheid genoemd, maar er kunnen ook hartritmestoornissen optreden met in een enkel geval een fatale afloop.

Psychiaters weten al langer uit ervaring dat de middelen die ze voorschrijven soms effect kunnen hebben op het hart. Zij vrezen dan ook voor het verschijnsel waarbij de zwaar depressieve patiënt overlijdt aan een plotse hartdood als gevolg voor de medicatie die hij neemt voor zijn aandoening.

Hartkloppingen

Niet iedereen die dergelijke middelen slikt krijgt ook gelijk ritmestoornissen. Van sommige antidepressiva is bekend dat ze de elektrische geleiding van het hart negatief kunnen beïnvloeden wat aanleiding kan geven tot ritmestoornissen. De patiënt kan dit ervaren als hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen. Het is daarom raadzaam om voor en na het starten van antidepressiva een ECG te laten maken. Op die manier kan eenvoudig worden vastgesteld of bij betreffende patiënt het medicijn invloed heeft op het elektrisch geleidingssysteem van het hart.

Sporten

Wie depressief is of last heeft van herfst blues, hoeft niet meteen te grijpen naar deze medicijnen. Sporten kan een goed alternatief zijn. Hardlopen bijvoorbeeld, dit is een eenvoudige en goedkope manier om depressieve gevoelens te verminderen en zelfvertrouwen te verbeteren. Regelmatig lopen is een van de beste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast is het de best mogelijke methode om te ontspannen. Het is belangrijk om ondanks de dagelijkse drukte af en toe tijd voor u zelf vrij te maken.

De badkleding kan terug in de kast, maar des te meer reden om uw hardloopschoenen tevoorschijn te halen. De herfst is een van de mooiste seizoenen, dus bij het vallen van de bladeren, sportschoenen aan en rennen maar!

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.