12 november 2018

Het griepvirus en uw hart

De herfst is volop in gang en nu de temperatuur aan het dalen is ligt een verkoudheid of griep op de loer. Met name in de herfst en wintermaanden is het extra belangrijk om goed op uw gezondheid te letten om een griep te verkopen. Hoe hoger uw weerstand, hoe kleiner de kans dat u het griepvirus krijgt te pakken. Maar het is niet zomaar dat patiënten met chronische hart-of langaandoeningen in de herfst vaak worden uitgenodigd om een griepprik te halen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sterfte aan hart-en vaatziekten een seizoensgebonden variatie heeft. Vooral in de herfst is er een piek van hart-en vaatziekten omdat er dan veel meer griep heerst. Wat is precies de relatie tussen hart- en vaatziekten en de griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en daarom ook wel influenza genoemd. Symptomen zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, hoesten, spierpijn en vermoeidheid. Meestal herstelt het lichaam zich snel na een griepvirus. Maar voor sommige risicogroepen kan een griepje gevaarlijke gevolgen hebben. Een griepprik kan helpen om de complicaties van griep te voorkomen.

Hartinfarct

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen een acute luchtweginfectie en het optreden van een hartinfarct. Hieruit is naar voren gekomen dat infecties met het griepvirus, een sterk verband hebben met het optreden van hartinfarcten. Onderzoek bij patiënten met vastgestelde aderverkalking, wijst uit dat de griepprik samenhangt met een lagere kans op het krijgen van een nieuw hartinfarct. Aderverkalking ook wel atherosclerose genoemd, is een ziekte die gekenmerkt wordt door het ophopen van cholesterol in de vaatwanden van slagaders. Het cholesterol hoopt zich bij voorkeur op in vaatwanden die beschadigd zijn. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een chronisch verhoogde bloeddruk, een hoog suikergehalte in het bloed zoals bij diabetes of blootstelling aan nicotine. Door al deze factoren ontstaan er als het ware kleine gaatjes in de vaatwanden waar het cholesterol zich dan in nestelt. Deze cholesterolophoping in de beschadigde vaatwanden noemen we ‘plaques’. Als een plaque groot genoeg is, wordt de bloeddoorstroming belemmerd en ontstaan er klachten. Als een slagader rond het hart totaal wordt afgesloten is er sprake van een hartinfarct.

Griep en Hartinfarct

Hoe heeft dit verband met griep? Acute luchtweginfecties en griep veroorzaken een enorme productie van ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze ontstekingsreactie heeft een direct effect op de plaques in de vaatwanden en leidt daarnaast tot een activering van de bloedstolling. De plaque kan hierdoor instabiel worden en inscheuren waardoor het bloedvat geheel geblokkeerd raakt, wat leidt tot een hartinfarct. Bij inenting met de griepprik wordt u ingeënt met onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten. Sinds de introductie van de griepprik is er gelukkig een afname in het optreden van een acuut hartinfarct.

Ook zonder griepprik kunt u er iets aan doen om griep te voorkomen. Gun jezelf de extra uurtjes in bed: voldoende rust, het vermijden van stress en het voldoende eten van groente en fruit kunnen u helpen om een griepvirus te voorkomen.

deel dit artikelShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter