In Uncategorized

Stress kwijtraken, je hoofd leegmaken, beter slapen en afvallen zijn zomaar wat redenen om met hardlopen te beginnen! Hardlopen kan helpen om je mentale gezondheid een boost te geven, maar er zijn meer redenen waarom je af en toe je hardloopschoenen uit de kast moet pakken!

Trainen maakt je hart groter en sterker

Hierdoor is je hart beter in staat om bloed naar je spieren te pompen. Ook zijn de vaten die de bloedvoorziening van de hartspieren regelen elastischer, waardoor er meer bloed doorheen kan tijdens inspanning. Als je regelmatig je hartslag een tijdje verhoogt door hard te lopen, maak je je hartspier sterker en vergroot je zijn capaciteit om zuurstof door je lichaam te pompen.

Goed voor je bloeddruk

Door regelmatig hard te lopen worden de vaten die de bloedvoorziening regelen elastischer waardoor er meer bloed doorheen kan tijdens inspanning. En hardlopen helpt om het gladde spierweefsel in de slagaderen glad en soepel te houden. 

Beschermend effect cholesterol

Tijdens het hardlopen komen er stoffen vrij die hart beschermende effecten hebben en de aanval van het goede HDL-cholesterol wordt gestimuleerd. 

Minder vet, meer spieren

Hardlopen geeft je stofwisseling een boost. Als je regelmatig gaat hardlopen zul je zien dat je lichaam een andere samenstelling krijgt: minder vet en meer spieren. Hardlopen is daarmee een gezonde manier om wat extra kilo’s kwijt te raken? 

Positief impact op je mentale gezondheid

Zodra je begint te rennen is er een verhoogde productie van endorfine in je bloed, zoals dopamine, serotonine en adrenaline. Deze geluksstofjes worden ook wel neurotransmitters genoemd en zijn verantwoordelijk voor het geluksgevoel. Steeds vaker wordt hardlopen ingezet als therapie tegen depressie en angst. 

Wandelen helpt ook al! Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dagelijks 30 minuten wandelen al een positieve invloed heeft op je (hart) gezondheid! 

Wil je meer weten over hardlopen? In ‘Hart & Lopen: Bewegen als medicijn’ van Janneke Wittekoek lees je alles over de gezondheidsvoordelen van hardlopen! 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

gezond BMI