In blog

Kerst! Het moet de mooiste tijd van het jaar zijn, maar december kan ook best een beetje stressvol zijn. Een gigantische to do-lijst, onmogelijke cadeauwensen, kerstmenu’s, kerstboodschappen, familieleden die moeilijk doen en last-minute klusjes op werk. Adem in, adem uit. We hebben tips!

Kerststress is de stress die je ervaart de dagen voor stress. Denk aan emotionele stress door familieruzies of financiële stress om (dure) cadeaus. Stressgerelateerde klachten spelen steeds vaker een rol bij hart-en herseninfarcten, vooral bij vrouwen. 

Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Wanneer je langdurig last hebt van stress, heeft je lichaam onvoldoende tijd om te herstellen. En langdurige stress is weer een risicofactor voor hart-en vaatziekten.

We hoeven je niet uit te leggen dat stress in combinatie met veel (ongezonde) diners en alcohol, geen gouden combi is voor je hart. Met deze tips kom je relaxt de voorbereidingen door: 

  • Maak lijstjes. Het klinkt logisch, maar opschrijven wat je nog allemaal moet doen, werkt echt. Zo krijg je een overzicht en kun je gemakkelijk afvinken wat je al hebt gedaan, dat geeft voldoening. 
  • Vraag om hulp. Vooral vrouwen willen het liefst zoveel mogelijk alles zelf doen: het huis versieren, de boodschappen doen, het kerstmenu samenstellen en cadeaus kopen. Maar waarom zou je alles zelf doen? Je partner en kinderen kunnen ook best helpen met taken. Organiseer je een groot diner voor vrienden? Vraag of ze zelf wat mee willen nemen. 
  • Blijf bewegen. Als je veel te doen hebt en stress ervaart, heb je misschien de neiging om je sportles over te slaan. Maar dat kun je beter niet doen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat sporten helpt om stress te verlagen. Tijdens het sporten komt er endorfine vrij en dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.
  • Plan rustmomenten in. Het is verleidelijk om de hele dag vol te plannen met afspraken, maar grote kans dat je dan uitgeblust aan het kerstdiner verschijnt. Plan daarom wat rustmomenten in. Neem even de tijd om bewust te worden van je lichaam. Dat kan al heel snel en gemakkelijk met meditatie-apps als Headspace, Calm of de Breathing app.
  • Nee zeggen is oké. Kerstborrel hier, kerstborrel daar. Heel gezellig, maar het is niet erg om een keer nee te zeggen. Stel voor om een nieuwe datum te prikken bijvoorbeeld in het nieuwe jaar. Breng de feestdagen door met mensen die je het hele jaar door ziet en die je ook echt graag wil zien. 
  • Omring jezelf met mensen die van je houden. Het klinkt heel logisch, maar veel mensen voelen zich rondom de kerstdagen ‘verplicht’ om regelmatig familieleden of mensen te bezoeken, die eigenlijk continu negatief gedrag vertonen. Voel je niet verplicht en omring je met mensen die je een fijn gevoel geven. 
  • Het hoeft niet perfect. Juist in imperfectie zit de schoonheid. Het gaat tijdens kerst vooral om het samenzijn, niet om een perfect kerstdiner of een perfect cadeau! Je hebt je best gedaan en het is echt niet erg als de amuses niet in de smaak vallen bij je schoonmoeder. Kerstcadeaus kun je altijd ruilen en niemand ziet dat jij een outfit uit 2020 draagt.

Heel belangrijk, vergeet niet te genieten! Fijne feestdagen!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kunst op receptVacature verpleegkundige