In blog

Esther Haring (44) kwam een jaar geleden met vage klachten bij HeartLife Klinieken. Ze had een opgejaagd gevoel, een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Met kleine aanpassingen wist ze haar leefstijl aan te passen. ,,Ik ben 5 kilo lichter en voel me weer energiek.”

Met welke klachten kwam je bij HeartLife terecht?
Een jaar geleden had ik meerdere vage klachten. Het begon al bij het wakker worden; ik had een raar gevoel in mijn armen, ik was bij het opstaan al moe en voelde me niet mezelf. Mijn hoofd wilde wel, maar mijn lichaam stribbelde tegen. 

Hoe ben je bij HeartLife terecht gekomen?
Ik was 42 jaar toen ik last kreeg van deze klachten en ik dacht bij mezelf, ik ben toch wat jong om zo verder te leven. Tijdens mijn zwangerschap had ik last gehad van een hoge bloeddruk en ik wilde graag weten of het misschien daarmee te maken had. Toen ik bij de huisarts kwam viel het volgens hem wel allemaal mee. Ik had niet het gevoel dat ik heel serieus werd genomen. Uiteindelijk gaf hij mij wel een verwijsbrief en op eigen initiatief heb ik toen een afspraak gemaakt bij HeartLife. 

Hoe verliep je eerste afspraak?
Tijdens de fietstest ging het eigenlijk al mis, ik scoorde erg slecht. Ik wist wel dat ik iets aan mijn conditie moest doen, maar ik schrok wel een beetje dat het zo erg was. Uit het bloedonderzoek bleek dat mijn cholesterol te hoog was, met name mijn LDL. Ook mijn bloeddruk was te hoog. Ik kreeg van Janneke het advies om mijn leefstijl aan te passen, ik moest meer bewegen, iets gezonder eten en ik kreeg bètablokkers mee om mijn bloeddruk op orde te krijgen. 

Vertel, wat heb je toen gedaan?
Ik ben geen sportschool type, ik vind dat vaak saai en hou het niet zo lang vol. Ik heb het bewegen echt onderdeel gemaakt van mijn dagelijkse leven. Zo ben ik veel meer gaan wandelen. Mijn zoontje breng ik nu op de fiets naar zwemles, dat is toch zo’n 8 km heen en 8 km terug. Ook op mijn werk stel ik steeds vaker voor om in de pauzes of tijdens een overleg te gaan wandelen. Of nu tijdens dit interview ben ik ook lekker gaan lopen. Zo maak ik van bewegen ook een sociale activiteit en motiveer ik gelijk mijn omgeving. 

Esther tijdens bootcamp met haar zoontje

Hoe zit het met voeding? Heb je veel dingen moeten laten staan?
Ik heb nooit aan een dieet gedaan. Ik at ook niet eens zo ongezond, maar ik at wel vaak ‘supermarkt’ eten. Dat deed ik uit gemak en omdat ik het druk had. Ik ben veel bewuster de etiketten gaan lezen. Ik maak nu liever zelf een pasta sausje in plaats van iets uit een potje. Ook kiezen we thuis vaak voor volkoren producten, of we eten linzenpasta. Mijn man en kind vinden het hartstikke lekker. Ook ben ik iets minder gaan snaaien en vaker groente en fruit gaan eten, in totaal ben ik nu zo’n 5 kilo kwijt. Dat is toch mooi een hele kledingmaat. Het kost me nu geen moeite meer om op te letten. En ik denk ook dat deze manier veel meer effect heeft dan een extreem dieet met shakes. Ik dronk al weinig alcohol, dus daar heb ik niet zoveel moeite mee gehad.

Beweging en voeding zijn onwijs belangrijk, maar ook ontspanning is essentieel voor een gezond hart. Hoe gaat het met de ontspanning?
Ik moet eerlijk gezegd zeggen dat ik niet zo van de yoga en meditatie ben. Het voelt dan als een verplichting als ik naar een yogales toe moet. Ik wil juist niet zoveel ‘moeten.’ Wandelen werkt voor mij perfect, het is een manier om mijn hoofd leeg te krijgen. Ik wandel nu minstens drie keer per week, ook als het weer iets minder mooi is. 

Hoe voel je je nu?
Ik voel me veel beter en ik heb meer energie! Ik merk echt verschil, ik heb niet meer dat onrustige en opgejaagde gevoel. We zijn een jaar verder en mijn laatste fietstest ging ook goed, ik heb mijn cholesterol weer onder controle en ik ben aan het afbouwen met de bètablokkers. Ik ben nu 44, ik ben nog niet in de overgang, maar ik ben wel blij dat ik nu al mijn leefstijl heb aangepast. 

Wat zou je andere vrouwen willen meegeven?
Laat je informeren! Ik kwam bij de huisarts en die zei het valt wel mee. Maar ik voelde me niet goed, ik wilde weten wat er aan de hand was. Het gaat om je hart, om je lichaam. Ik werk als tandarts en de meeste mensen komen twee keer per jaar voor een controle, dat is heel normaal. Eigenlijk zou het ook normaal moeten worden om je hart en je getallen jaarlijks te controleren. 

Wat heb je als tip voor mensen die ook hun leefstijl willen veranderen?
Het gaat om de kleine dingen die impact kunnen hebben. Je hoeft geen crash dieet te volgen of jezelf af te beulen in de sportschool. Maar je moet wel iets kritischer naar jezelf gaan kijken. ,,Ik dacht vaak: onee ik ben druk, dat bewegen komt morgen wel,” ja dan komt het er dus niet van. En informeer jezelf met kennis, ik ben de boeken van Janneke gaan lezen omdat ik wilde weten wat ik zelf allemaal kon doen. Ik wilde de verantwoordelijkheid over mijn gezondheid. Onbewust motiveer je je omgeving zo ook weer om meer te gaan bewegen en dat is hartstikke leuk.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.