In blog

kerstboom-hart

U leest het goed. Bovenstaand fenomeen bestaat echt. Een aantal jaren geleden is er in Amerika een groot onderzoek gedaan naar seizoensgebonden sterfte aan hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat er een piek in sterfte is in de maanden december en januari. In eerste instantie werd dit in verband gebracht met koudere temperaturen. Koud weer heeft een ongunstig effect op de bloeddruk, de bloedstolling en leidt vaker tot spasmen van de kransslagaders (de slagaders die het hart zelf van bloed en zuurstof voorzien). Recent zijn deze studieresultaten nog eens onder de loep gelegd en wat bleek? Er is niet alleen een verhoogde sterfte tijdens de wintermaanden maar en zijn twee hele duidelijke pieken zichtbaar tijdens kerst en oud en nieuw. De redenen hiervoor zijn nogal uiteenlopend.

Als meest belangrijke factor is er sprake van toegenomen emotionele stress. Dit begint al als de eerste kerstballen worden verkocht, wordt erger als de kerstverlichting uit de knoop moet, en bereikt zijn hoogtepunt bij de voorbereidingen van het drie sterren 6-gangen diner voor tien personen. Het kan gezellig zijn, maar helaas zorgen conflicten, ingewikkelde familierelaties en te hoge verwachtingen er vaak voor dat de sfeer rond de kerst grondig verpest wordt. Daarnaast is er ook nog een financiële druk omdat er kerstcadeaus moeten worden gekocht en niet te vergeten alle kosten voor de nieuwste kerstdecoraties en andere toeters en belletjes. Ten tweede wordt er tijdens de feestdagen meer en vetrijk gegeten, soms zelfs buitensporig veel. De inname van meer verzadigde vetten, zout en alcohol is een extra belasting voor het hart. Een vette maaltijd bijvoorbeeld, heeft een direct ongunstig effect op de binnenbekleding van de kransslagaderen. Teveel alcohol en zout (zeker in combinatie met de eerder genoemde stress) is bloeddrukverhogend. Ook kan alcohol aanleiding geven tot ritmestoornissen. Als derde lijkt een verhoogde graad van luchtvervuiling door het veelvuldig stoken van openhaarden en andere vuurtjes een rol te spelen tijdens de feestdagen. Deze verhoogde concentratie van rookdeeltjes verhoogt de bloeddruk en is geassocieerd met meer hartproblemen. Tot slot als laatste verklaring voor de pieksterfte rond kerst en oud en nieuw is dat het bezoek aan de cardioloog wordt uitgesteld rondom de feestdagen en de kans groter is dat men bij eventuele spoedopvang te maken krijgt met vervangende artsen die de patiënt niet goed kennen.

Dus om ellende te voorkomen overlegt u tijdig met uw eigen cardioloog, houdt u zich verre van stressbevorderende familie en eet en drinkt u niet teveel!

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.