In blog

Wanneer loop je als hartpatiënt meer risico? Welke extra klachten kunnen mensen krijgen met hart -en vaataandoeningen? Heeft het zin om extra vitamine C te slikken? En heb je een groter risico als ik een kunstklep heb of als ik een stent heb? In de livestream van 27 maart 2020 gaf Dr. Janneke Wittekoek antwoord op allerlei vragen omtrent corona en hart- en vaatziekten.

We hebben de zes meest gestelde vragen voor u uitgeschreven. Wilt u de livestream terug kijken? Dat kan via deze link.

1. Wanneer loop je als hartpatiënt meer risico?
Mensen die een slecht functionerende hartspier hebben, veel last hebben van aderverkalking of atherosclerose, mensen met veel overgewicht en/of mensen met longklachten hebben doorgaans een hoger risico als ze ziek worden. Op het moment dat je geïnfecteerd wordt door het coronavirus heb je met bovenstaande condities een hogere kans om op de Intensive Care te belanden en daardoor ook meer kans op overlijden. Belangrijk dus om goed je werken aan een gezond afweersysteem door gezond te eten, regelmatig te bewegen en goed te slapen.

2. Wanneer moet ik mij zorgen maken?
Je zou ook kunnen zeggen als je nu niet bent opgeroepen voor een griepprik, dan heb je ook geen grotere kans om ziek te worden. Anders had je de oproep gehad. Je kunt er dan vanuit gaan dat je kansen ongeveer gelijk zijn met iemand die geen hartproblemen heeft. Hart-en vaatziekten is namelijk een breed begrip. Je kunt hartritmestoornissen hebben, aderverkaling of een aaangeboren hartafwijking. Voor al deze condities gelden weer andere maatregelen. Een veelvoorkomende hart en vaatziekte is aderverkalking. Een infectie in het lichaam verhoogd de kans op het inscheuren van plaques. Dit verhoogt de kans op een hartaanval. Daarom krijgen deze patiënten ook een griepprik om de kans op infectie te verkleinen. Voor het coronavirus is nog geen vaccin. Noodzaak dus om jezelf goed te beschermen.

3. Welke extra klachten kunnen mensen krijgen met hart -en vaataandoeningen?
Het coronavirus is nieuw en hierdoor is er nog veel onbekend over de ziekte die het virus bij mensen veroorzaakt. Het verschilt per persoon hoe ernstig de ziekte is die zich ontwikkeld. Op dit moment is echter nog onvoldoende duidelijk welke invloed onderliggende hart-en vaataandoeningen precies hebben op het ziektebeloop van COVID-19 en de complicaties die kunnen optreden.

Groter risico

4. Heb je een groter risico als ik een kunstklep heb of als ik een stent heb?
De vraag is dan eigenlijk op welk risico loop je meer kans. Als het gaat om het krijgen van het virus, dan is het antwoord nee. Als je gezond bent en je afweersysteem is goed, dan is de kans op het virus te krijgen net zo groot als bij iemand die geen hartprobleem heeft. Maar het is wel zo dat als je het virus krijgt en er heel ziek van wordt, dan kun je het een stuk zwaarder krijgen dan mensen die kerngezond zijn. En daarom is het belangrijk om geval extra op te letten: grote groepen vermijden, 1.5 m afstand houden en regelmatig handen wassen.

5. Hoe zit het met het medicijntekort?
Veel mensen maken zich druk om het medicijntekort en de beschikbaarheid van medicijnen. Tot nu toe heeft de uitbraak van corona nog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen. Maar het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd stil ligt. In die landen worden veel medicijnen geproduceerd. Vaak heeft de apotheek wel een tijdelijk alternatief. Daar zullen we het dan noodgedwongen mee moeten doen.

6. Is het aan te raden om vitamine C te slikken?
Het kan zeker geen kwaad om extra vitamine C te nemen. Er zijn studies die voorzichtig wijzen naar een verbetering van afweer en vlotter herstel bij IC patiënten. De patiënten kregen in deze studies hoge doseringen vitamine C toegediend via het infuus. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de exacte rol van vitamine C, afweer en herstel bij ernstige ziekten. De studies zijn veelbelovend, maar nog te klein om er een echte officiële aanbeveling van te maken. Als je dagelijks veel verse groenten en fruit eet is de kans op een vitamine C tekort erg klein en krijg je ook gezonde voedingsvezels binnen.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.