In blog

Volgens Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kampen bijna alle corona patiënten op de Intensive Care met overgewicht. Zo’n 75 tot 80% van alle Nederlandse corona patiënten op de IC heeft een te zwaargewicht dat vertelde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag 27 maart in het televisieprogramma Jinek.

Waarom hebben mensen met overgewicht meer kans op corona?

Hoe het kan dat juist mensen met overgewicht hard worden getroffen is nog niet duidelijk. Dit moet nog blijken uit onderzoek. Diederik Gommers legt uit dat mensen met overgewicht ook vaak een hoge bloeddruk en/of suikerziekte hebben. Ook hebben mensen met overgewicht vaak een zwaardere borstkas, wat beademen lastiger maakt.

Help, ik heb overgewicht. Wat nu?

Wat moet je doen als je overgewicht hebt? Obesitas kun je helaas niet in één dag oplossen. Het wordt dan ook ten strengste af geraden om te beginnen aan een crash dieet. Door zo’n streng dieet kan er een gebrek aan voedingstoffen ontstaan met gevolg dat je je immuunsysteem aantast. Het is van belang om gezond te blijven eten. Denk aan vers fruit, groente, onbewerkt voedsel en matig met vlees. Wil je het helemaal goed doen? Beperk dan je alcoholgebruik en probeer weg te blijven van suikers.

Matig met suikers en let op koolhydraten

Een te veel aan suiker heeft een ongunstig effect op allerlei afweerprocessen en leidt tot versnelde ontstekingsreacties. Dus let op koolhydraten en kies de gezonde vezelrijke varianten. Ook is het af te raden om ineens als een gek te gaan sporten. Beter is het om dagelijks minimaal 30 minuten te wandelen. Op die manier stimuleer je de vetverbranding en beïnvloed je op een positieve manier je suiker en vetmetabolisme. Allerbelangrijkste is dat je een beweeg – en eetstrategie ontwikkelt die je volhoudt anders. Dus kleine stapjes en volhouden. In 1 keer het roer om of crash diëten houdt niemand vol en leidt tot het welbekende JOJO-effect. Probeer een “leuke”manier te vinden van meer bewegen en gezond eten.

Wil je meer tips om thuis of onderweg te bewegen? Check onderstaand schema van Sanne Bernhart.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.