In blog

Ellen Wammes (68 jaar) kwam 2 jaar geleden bij HeartLife met verschillende klachten. Ze moest wat afvallen om haar gezondheid te verbeteren. Inmiddels is ze zes maanden 19 kilo kwijt. „Dr. Janneke stond na mijn fietstest versteld van mijn conditie. Ik heb nu een gezonde conditie voor iemand van 68 jaar.” Ellen deelt haar succesverhaal.

Hoe bent u bij Heartlife terecht gekomen?
Mijn huisarts heeft me naar Janneke Wittekoek verwezen vanwege haar specialisatie in het vrouwenhart. In 1,5 jaar tijd ben ik drie keer in het ziekenhuis terecht gekomen vanwege verschillende klachten. Na een aantal korte opnames mocht ik gelukkig snel naar huis, toch bleef ik klachten houden.

Wat waren uw klachten?
Ik had pijn aan mijn kaken, kramp op mijn borst en ik was snel buiten adem als ik bijvoorbeeld de trap op liep. Bij HeartLife werd geconstateerd dat ik last had van spasmen in mijn kleine vaten. 

Wat heeft u gedaan om uw gezondheid te verbeteren?
Ik kreeg te horen dat ik ter verbetering van mijn gezondheid wat kilo’s zou moeten verliezen. Op 1 november ben ik gestart met een dieet waarbij ik minder koolhydraten zou eten en ik ben begonnen met sporten. Ik keek al elke dag naar Nederland in Beweging, maar nu kijk ik twee afleveringen per dag. Of ik het leuk vind? Om eerlijk te zijn, vind ik het afschuwelijk haha. Maar het is wel goed voor mijn gezondheid, dus daarom doe ik het! Van op de bank zitten wordt niemand beter. Ook doe ik twee keer per week aan medische fitness. Die oefeningen die ik daar doe, zijn ook niet echt mijn hobby. Maar het werkt wel en ik word er steeds beter in.

Naast het bewegen bent u ook op uw voeding gaan letten en 13 kilo afgevallen. Hoe heeft u dat gedaan?
Het antwoord is heel simpel: minder eten. Ik ben dol op alles wat hartig is: pizza’s, chips, lekker een kaasje of een broodje haring. Heerlijk, vind ik het! Maarja als je dat blijft eten dan val je dus niks af. Op 1 november heb ik bij de fysio een meting gedaan en het doel gesteld om 10 kilo af te vallen. Vooral in het begin was dat wel zwaar. In december heb ik geen speculaasjes gegeten, geen pepernoten of marsepein. Niks lekkers. Ik ben ooit bij een diëtist geweest en daar profiteer ik nog altijd van, want ik weet best wat ik moet doen om gewicht te verliezen. Ik hou per dag bij wat ik eet en ik let op mijn koolhydraat-inname, ook eet ik veel meer groente en fruit. Mijn kleinkinderen zeiden altijd: ‘Oma, eet altijd van die dikke boterhammen’. En dat klopt ook wel, ik hou echt van brood met ham en kaas en mayo. Dat eet ik nu allemaal niet meer en in plaats van pasta en rijst eet ik broccolirijst. 

Ondanks dat je het niet altijd even leuk vond is het toch gelukt om 19 kilo af te vallen. Hoe blijf je jezelf motiveren?
Ik maak het graag simpel en ben elke week op de weegschaal gaan staan. Op een gegeven moment zie je resultaat en dat werkt motiverend. Mijn kleding begint ook steeds losser te zitten, dat motiveert ook enorm. Als de winkels weer open zijn kan ik eindelijk nieuwe kleding shoppen. Mijn shirts zijn inmiddels een soort tenten geworden haha. Mijn man helpt me trouwens ook redelijk goed. Hij kookt altijd en kiest voor mij dan volkoren pasta of bloemkoolrijst bijvoorbeeld. 

Wat heel belangrijk is: voel je je ook beter?
Mijn grootste klacht was altijd dat ik de trap niet op kon. Mijn man zei dan vaak: „Wat hijg je toch?” En dan dacht ik: „Jahaa, niet zo zeuren, maar ik wist dat hij gelijk had.” Mijn conditie is nu veel beter. Dr. Janneke stond na mijn fietstest versteld van mijn conditie. Ik heb nu een gezonde conditie voor iemand van 68 jaar. Mijn eetgewoonten zijn zo veranderd dat ik nu bewust moet herinneren dat ik ook gewoon wel eens iets lekkers mag eten. Dus ik eet steeds wat vaker mijn geliefde haring of iets anders lekkers. Ik eet nu geregeld weer haring of ik neem iets anders lekkers

Heb je nog tips voor andere patiënten?
Ik wist heus wel dat ik te zwaar was, maar je moet zelf wel een knop op om zetten en je mindset veranderen om echt iets te gaan doen. Het gaat om je eigen gezondheid en uiteindelijk ben jij degene die daar echt iets aan kan doen. Ik heb wel mijn familie en vrienden op de hoogte gesteld dat ik wilde afvallen. Mijn omgeving was op de hoogte en steunde mij ook. En ik wilde een voorbeeldfunctie zijn voor mijn (klein) kinderen. Ze zijn nu hartstikke trots!

 

Ria: ‘Ik ben in 3 maanden, 10 kilo afgevallen’

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

HardlopenDe Slag om het Vrouwenhart