In blog

Als we praten over preventie – het voorkomen van klachten en aandoeningen – valt heel vaak het woord ‘risicofactoren’. Risicofactoren dragen bij aan het ontwikkelen van een ziekte; in het geval van hart- en vaatziekten omdat ze het proces van atherosclerose (aderverkalking) beïnvloeden. Je risico op hart- en vaatziekten wordt bepaald door de interactie van je risicofactoren. Aan veel van deze factoren is een getal verbonden. Het is van belang om deze getallen van jezelf te kennen om zo je hart gezond te houden.

Ken je getallen!

1. Roken: stop met roken (= 0)
2. Gezond gewicht: streef naar een gezonde BMI (< 25)
3. Bloeddruk (120/80 mmHg)
4. Cholesterol (5-3-1-regel)
5. Bloedsuiker (< 5)
6. Beweging: dagelijks 30 minuten
7. Ontspanning: 8 uur slaap
8. Voeding: 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag

Voedingsadvies

Over het algemeen geldt dat je als je je hartgezondheid wilt verbeteren je geen voeding moet eten die vol geraffineerde suikers zit, te vet is, veel zout of cholesterol bevat. Je wilt je lichaam voeden met gezonde, vezelrijke koolhydraten, de zogenoemde smart carbs (groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten), en gezonde vetten, smart fats (vis, noten, olijfolie). Kortom: meer onbewerkte verse producten, en minder junkfood en bewerkte voe- dingsmiddelen.

Ontspannen en inspannen!

Een gezonde leefstijl bestaat niet enkel uit gezonde en gevarieerde voeding. Het hangt samen met ontspanning en beweging, maar het verschilt per persoon hoeveel je moet bewegen en hoeveel je ‘moet’ ontspannen. Leefstijl blijft maatwerk. Voor iedereen is het aan te raden om in ieder geval
30 minuten per dag te bewegen. Aangezien we in een maatschappij leven waarin we al van alles moeten, kan ons lichaam soms ook te veel hebben. Daarom is het noodzaak om genoeg te ontspannen. We mogen rust niet onderschatten!

Meer informatie over hartgezondheid en gezonde voeding voor je hart kun je lezen in Dr Janneke’s haar laatste boek: Healthy Heart! 

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.