In blog

Kerst! Het moet de mooiste tijd van het jaar zijn, maar december kan ook best een beetje stressvol zijn. Een gigantische to do-lijst, onmogelijke cadeauwensen, kerstmenu’s, kerstboodschappen, familieleden die moeilijk doen en last-minute klusjes op werk. Adem in, adem uit. We hebben tips!

Kerststress is de stress die je ervaart de dagen voor stress.  Stressgerelateerde klachten spelen steeds vaker een rol bij hart-en herseninfarcten, vooral bij vrouwen. Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Hiervoor ben je alert en kun je tijdelijk beter presteren. Wanneer je langdurig last hebt van stress, heeft je lichaam onvoldoende tijd om te herstellen. Bij stress komen er stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrij. Langdurige stress is een risicofactor voor hoge bloeddruk, slagaderverkalking, vaatproblemen, overgewicht, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen

Met deze tips kom je relaxter de voorbereidingen door.

  • Maak lijstjes. Schrijf op wat je nog allemaal moet doen. Zo krijg je een overzicht en kun je gemakkelijk afvinken wat je al hebt gedaan, dat geeft voldoening. 
  • Vraag om hulp. Vooral vrouwen willen het liefst zoveel mogelijk alles zelf doen: het huis versieren, de boodschappen doen, het kerstmenu samenstellen en cadeaus kopen. Maar waarom zou je alles zelf doen? Je partner en kinderen kunnen ook best helpen met taken. Organiseer je een groot diner voor vrienden? Vraag of ze zelf wat mee willen nemen. 
  • Blijf bewegen. Als je veel te doen hebt en stress ervaart heb je misschien de neiging om je sportles over te slaan. Maar dat kun je beter niet doen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat sporten helpt om stress te verlagen. Tijdens het sporten komt er endorfine vrij en dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt.
  • Plan rustmomenten in. Het is verleidelijk om de hele dag vol te plannen met afspraken, maar grote kans dat je dan uitgeblust aan het kerstdiner verschijnt. Plan daarom wat rustmomenten in. Neem even de tijd om bewust te worden van je lichaam. Dat kan al heel snel en gemakkelijk met meditatie-apps als Headspace, Calm of de Breathing app.
  • Nee zeggen is oké. Kerstborrel hier, kerstborrel daar. Heel gezellig, maar het is niet erg om een keer nee te zeggen. Stel voor om een nieuwe datum te prikken bijvoorbeeld in het nieuwe jaar. Breng de feestdagen door met mensen die je het hele jaar door ziet en die je ook echt graag wil zien. 

En heel belangrijk, vergeet niet te genieten. Het gaat om het samenzijn niet om een perfect kerstdiner of perfect cadeau!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.